Aktualno

Šuica: Epidemija se može spriječiti, roditelji moraju preuzeti odgovornost za zdravlje naše djece

Šest generacija djece izrazito je slabo procijepljeno u dubrovačkom području i sada svi strahuju hoće li se zaraza širiti – rekla je voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, a vezano za potvrđeni slučaj ospica na dubrovačkom području.

– Iskreno vjerujem da epidemije neće biti, no na roditeljima, koji su donijeli odluku o necijepljenju, sada je da se zapitaju je li to bila ispravna odluka. Pozivam ih da se jave svojim liječnicima i pedijatrima i cijepe djecu, kako bi zaštitili njih, ali i okolinu. Iako su klinički učinkovita i zaštitna cjepiva jedan od najvećih izuma suvremene medicine, padom procijepljenosti povećava se rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje se smatralo da pripadaju prošlosti. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti – podsjeća Šuica.

Epidemija ospica već je zahvatila Europu, koja u siječnju i veljači ove godine bilježi 11.000 oboljelih, a zaraza se, nažalost sa smrtnim posljedicama, pojavila i u nama susjednim zemljama, navodi u priopćenju.

-Potrebno je pravilno educirati, ali i upozoriti javnost što bi značila takva jedna epidemija, posebno sa smrtnim slučajevima koji nažalost nisu isključeni. Apeliram na roditelje i kolege iz primarne zdravstvene zaštite da cijepe djecu – izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

U priopćenju Dubravke Šuice nadalje se ističe kako se cijepljenje danas smatra ne samo jednom od najznačajnijih javnozdravstvenih mjera, nego i ekonomski najisplativijim načinom prevencije zaraznih bolesti.

-Imunitet stada, kako se kolokvijalno naziva, kroz imunizaciju omogućuje zaštitu i onih pojedinaca koji iz različitih razloga nisu mogli biti cijepljeni. Ako je u zajednici, primjerice, procijepljeno dovoljno osoba (90 do 95 posto), virusu se onemogućuje brzo prenošenje i stvara se kolektivni imunitet, čime se štite i oni pojedinci koji iz zdravstvenih i drugih razloga ne mogu biti cijepljeni poput imunokompromitirane ili alergične djece. Činjenica da je u nekim hrvatskim županijama procijepljenost pala ispod 80, a u Dubrovniku skoro na 40 posto, jasno govori u kakvoj smo opasnosti – ističe se u priopćenju.

Pročitajte još

Orlando procvjetao od obnove

Dulist

Vodovod započeo rekonstrukciju cjevovoda na gruškoj obali

Dulist

KAKO SAČUVATI PODATKE? Google od sutra kreće s brisanjem računa

Dulist