Županija

ZAPOČETA SURADNJA Kako očuvati autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta?

ZAPOČETA SURADNJA Kako očuvati autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta?

Sastanak predstavnika Javne ustanove ‘Nacionalni park Mljet’, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruge Lokalna akcijska grupa ‘LAG 5’ održan je ovog utorka. 

Na sastanku je bila riječ o točnoj identifikaciji i obnovi tradicionalnog uzgoja starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta (Kuljenača, Mrkuša, Lovorika i Zlatarica). Ovime je započeta suradnja sa zajedničkim ciljem da se te stare mljetske sorte vinove loze evidentira, sačuva, analizira i potencijalno gospodarski eksploatira, a da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu.

Sastanku su nazočili izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Marijeta Čalić iz LAG 5 te predstavnici JU ‘NP Mljet’, dr. sc. Aleksandar Popijač i Jakov Nodilo, mag. ing. silv. Nakon sastanka je organiziran terenski obilazak vinograda u Pomjenti, Velikoj Pomi, Maloj Pomi, Ivanjem polju, Blatskom polju, Dugom polju i Babinom polju.

Prošli mjesec prikupljeni probni pupovi Kuljenače poslani su u rasadnik na razmnožavanje pa će prvi cijepovi biti spremni 2020. godine.

Autor teksta: dr.sc. Aleksandar Popijač

Foto: Aleksandar Popijač / Slavica Kraljević

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist