Hrvatska

ZAPOČEO CHEF’S STAGE ‘Hrvatska može postati jedna od gastro ikona Europe’

ZAPOČEO CHEF'S STAGE 'Hrvatska može postati jedna od gastro ikona Europe'
jhdr_vivid

Ovog ponedjeljka započeo je jedan od najznačajnijih gastronomskih kongresa u Hrvatskoj – Chefs’ Stagekoji se održava u Šibeniku od 18. do 19. ožujka te na kojem sudjeluje i državni tajnik iz Ministarstva turizma Frano Matušić. Na ovom događaju koji okuplja velika imena hrvatske i svjetske gastro scene, raspravljat će o brojnim pitanjima vezanim za gastronomiju i ugostiteljstvo, a s ciljem povezivanja ugostitelja, hotelijera, proizvođača, dobavljača, influencera, opinionmakera te svih drugih profesionalaca u industriji kao i svih ljubitelja kvalitetne gastronomije.

Ususret početka Chefs’ Stagea, važnost gastronomije za hrvatski turizam istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

-Čak 93 posto turista sudjeluje u nekom ‘posebnom iskustvu vezanom uz hranu i piće’ tijekom turističkog putovanja što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj koji može značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom. Hrvatska uspješno gradi imidž kvalitetne gastro destinacije o čemu najbolje svjedoče priznanja u svjetski poznatim vodičima Michelin i Gault&Millaua, a uz daljnje povezivanje s lokalnim proizvođačima i izgradnju ‘priča i iskustava’ vezanih uz naše eno-gastronomske proizvode, Hrvatska može postati jedna od gastro ikona Europe – rekao je Cappelli.

Tijekom dva dana Chefs’ Stagea održat će se brojne panel diskusije, masterclassovi s poznatim chefovima i predavanja. Između ostalog, u sklopu ovog događanja održavaju sei paneli vezani uz projekt povezivanja prehrambeno-prerađivačkog sektora i sektora turizma kroz uspostavu lokalnih proizvodnih sustava i teritorijalno brendiranje Republike Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije. Riječ je o projektu koji ima za cilj pozicioniranje Hrvatske kao gastro ikone afirmirane kroz lokalne namirnice, autentične okuse te interpretaciju raznolikog kulturnog nasljeđa, a u svrhu čega će uskoro biti predstavljan i akcijski plan namijenjen razvoju gastro turizma.Tako je danas na panelu pod nazivom ‘Što Hrvatskoj treba’ sudjelovao državni tajnik Frano Matušić koji je naglasio je kako je gastronomija jedan od temelja razvoja cjelogodišnjeg turizma. Pri tome je rekao kako je prema posljednjem istraživanju TOMAS Ljeto 2017., gastronomija istaknuta kao jedan od glavnih motivacijskih čimbenika dolaska gostiju u Hrvatsku. Naime, prema navedenom istraživanju čak 29 posto ispitanika istaknulo je gastronomiju kao motiv dolaska.

-Veliki doprinos dat će i Centri kompetentnosti koji će kroz umrežavanje i suradnju s jakim inozemnim centrima pridonijeti jačanju kvalitete obrazovanja u turističko-ugostiteljskim zanimanjima, što će u konačnici utjecati i na kvalitetu gastronomske ponude naše zemlje – zaključio je državni tajnik Frano Matušić.

Drugo izdanje najvećeg gastronomskog kongresa u ovom dijelu Europe – Chefs’ Stage kroz dva dana okuplja50 hrvatskih i 33 internacionalnachefa i profesionalaca među kojima su Elena Arzak, glavno licebaskijskog restorana Arzak koji ima tri Michelinovezvjezdice,poznati hrvatskigastro umjetnici kao što suDavid Skoko, Mate Janković, Ivan Pažanin, Tea Mamut, domaćin Chefs’Stagea Rudi Štefan te veliki broj internacionalnih imena poput JonathanaBennoa, MicheSchäfera, AnthonyaGenovesea i AlainaWeissgerbera te brojni drugi. Na Chefs’ Stageu svoje proizvode će predstaviti i 70 hrvatskih proizvođača i vinara te popratiti predstavnici internacionalnih medija vezanih uz gastronomiju.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist