Županija

ZAPOČELO NATJECANJE Glasujte i vi za Hrvatsko stablo 2019. godine

ZAPOČELO NATJECANJE Glasujte i vi za Hrvatsko stablo 2019. godine

U četvrtak je započelo natjecanje Hrvatsko stablo 2019. godine, a za titulu pobjednika natječe se šest kandidata: Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz prašume Prašnik (Stara Gradiška, Brodsko-posavska županija); Ginko (Ginkgo biloba L.) iz Daruvara (Bjelovarsko-bilogorska županija); Hrast kitnjak (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) iz Vojakovačkog Osijeka (Koprivničko-križevačka županija); Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz park-šume Maksimir (Grad Zagreb); Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.) iz Visokog (Varaždinska županija) te Bijela murva (Morus alba L.) iz Brtonigle (Istarska županija).

Nacionalni koordinator natjecanja je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a natjecanje je započelo 1. kolovoza 2019. godine u 00:00 sati i trajat će do 15. rujna 2019. godine do 00:00 sati. Pobjednik natjecanja bit će proglašen na svečanoj ceremoniji 22. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te kandidiran za finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja, koji će pak biti proglašen u Bruxellesu na Svjetski dan šuma 21. ožujka sljedeće godine.

Stranici za glasovanje se pristupa ovdje.Također, stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Glasati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici. Glasati se može samo jednom s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobitela. Glasanje traje od 1. kolovoza 2019. godine u 00:00h i do 15. rujna 2019. godine do 00:00h.

Cilj ovog natjecanja je da se promocijom priča o pojedinim stablima, koja su značajna za život lokalne zajednice, promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije, a sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šuma, šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala koja su iznimno važna kao tvornice kisika za život čovjeka. Također, natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

Od 2011. godine natjecanje se održava svake godine u pojedinim državama diljem Europe, a 2017. godine natjecanju se priključila se i Republika Hrvatska prihvaćanjem kandidature Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalnog koordinatora ispred Republike Hrvatske. Partneri u provođenju ovog projekta Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije su Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist