DuList PROMO

ZANIMLJIVE UMJETNINE NA JEDNOM MJESTU Djela dubrovačkih umjetnika u izlogu butige Terra Croatica

ZANIMLJIVE UMJETNINE NA JEDNOM MJESTU Djela dubrovačkih umjetnika u izlogu butige Terra Croatica

Briga o očuvanju tradicije i podržavanju lokalnih vrijednosti jedne su od glavnih smjernica koje njeguje Gastro & gift shop ‘Terra Croatica’, smješten u povijesnoj jezgri. Stoga i ne čudi kako uz svoju bogatu
gastronomsku ponudu, ‘Terra Croatica’ nudi i tradicionalne suvenire te djela dubrovačkih umjetnika. Tako se u prostoru butige u Ulici od Puča 17 mogu pronaći razna stvaralaštva koja lako postaju dijelom vašeg doma, a također mogu biti i odličan poklon za prijatelje i najbliže.

Motivi Grada

Mnogima će ‘za oko zapeti’ grafike suvremene dubrovačke umjetnice i akademske slikarice Ivane Dražić Selmani. Riječ je o djelima s njene izložbe ‘Bella Vista’, a kojima umjetnica prikazuje prizore s kupanja rađene prema predlošcima sa starih obiteljskih crno-bijelih fotografija u razdoblju od ‘30- ih do ‘50-ih godina 20. stoljeća. U Terri Croatici nalaze se i radovi umjetnika Valtera Kožula, inače predsjednika Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Svoja djela radi akrilnim bojama na platnu, a prevladava živa plava boja. Najčešći motiv su, uz poznate dijelove povijesne jezgre, i glavne čuvarice Grada – mačke. Jednom prilikom je rekao da ga slikanje opušta i vraća energiju za sve ostalo što radi te da su teme svuda oko njega u Gradu i oko Grada. Još jedan od dubrovačkih umjetnika čije su slike pronašle mjesto na zidovima Terra Croatice jest Vulko Hajdić, sljedbenik južnjačkog kolorizma. Riječ je o umjetniku koji je u stalnom traženju novih načina prikazivanja Dubrovnika koji je njegova trajna inspiracija. Na njegovim slikama neizostavan je i prikaz rodnog Mljeta – čarobnog zavičaja nimfe Kalipso.

ZANIMLJIVE UMJETNINE NA JEDNOM MJESTU Djela dubrovačkih umjetnika u izlogu butige Terra Croatica

Otvarači za boce u obliku kravate

U radionici Miša Milovčevića, jedinog dubrovačkog umjetničkog ljevača nastaju prava mala remek-djela od lijevanog željeza, bronce, aluminija, a koja su također dio ponude gastro & gift shopa Terra Croatica. Njegovi autohtoni suveniri postali su dijelom brojnih dubrovačkih domova, ali i gostiju Grada, a najpoznatije su zasigurno skulpture sv. Vlaha te zanimljivi otvarači za boce u obliku kravate. Terra Croatica svojim posjetiteljima nudi i kreativne, ručne proizvode studija za dizajn i proizvodnju stakla ‘Be Craft’. Radi se o studiju kojeg je prije više od 15 godina osnovao Niko Čučković, glava tima i glavni dizajner. Među njihovim su radovima najistaknutije staklene skulpture sv. Vlaha, brodica, jedrilica i anđela. Još jedan od umjetnika čije skulpture možete kupiti su one do Pera Garvana, vlasnika obrta ‘Plan B’ za proizvodnju stakla. Riječ je o umjetniku koji isto stvara zanimljive skulpture od stakla, a glavni motiv je također naš Parac.

ZANIMLJIVE UMJETNINE NA JEDNOM MJESTU Djela dubrovačkih umjetnika u izlogu butige Terra Croatica

Sve proizvode možete pronaći u Gastro & gift shopu ‘Terra Croatica’ u Ulici od Puča 17, otvorenom svaki dan od 9 do 21 sat, i nedjeljom.

A IMAJU I NAVIS!

Vrhunska vina u Terri Croatici

ZANIMLJIVE UMJETNINE NA JEDNOM MJESTU Djela dubrovačkih umjetnika u izlogu butige Terra Croatica

Terra Croatica u svojoj ponudi ima i popularna vina brenda Navis Mysterium. Radi se o vinima koja se određeno vrijeme čuvaju u potopljenim amforama na morskim dubinama, a onda su spremna za degustaciju i uživanje. Također, u butizi se može pronaći isto vino koje je također odležalo u boci više od 700 dana, ali bez zaštite amfore. U bocama se nalazi vino autohtone sorte plavac mali, a oba su proizvoda dio njihova brenda Navis Mysterium ili ‘Brodska tajna’. Nedavno su dobili dvije zlatne medalje za navedeno vrhunsko vino ‘iz mora’ na međunarodnom natjecanju ‘America Wine Awards 2021’ koje organizira ‘America Wines Paper’.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 9. lipnja 2021.

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist