DuList IN

Zanimljiva zimska sezona u Crnoj Gori

Zanimljiva zimska sezona u Crnoj Gori

Tijekom ove zimske sezone, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, u suradnji s lokalnim turističkim organizacijama i ugostiteljima osmislila bogat program aktivnosti i događanja, koje od početka sezone 2017/2018. privlače velik broj turista iz  cijele regije, kako u sjeverni, osniježeni dio ove susjedne zemlje, tako i u primorske gradove duž cijele obale.

Strateški osmišljeno, snažno povezivanje turističkih potencijala sjevera i juga, planine i mora, istaknuta raznolikost pejzaža i klimatskih prilika, kvaliteta i autentičan sadržaj turističko-ugostiteljske ponude daju mogućnost Crnoj Gori da stvori raznovrsnu zimsku turističku ponudu i na moru i na planini, koja pritom odgovara najrazličitijim ukusima suvremenih turista.
Da je kompletna turistička ponuda u Crnoj Gori iz godine u godinu sve bolja, pokazuju podaci prema kojima je interes turista za raznolike sadržaje koje nudi u porastu. Ni ove godine zimska turistička sezona ne zaostaje za ljetnom, a tome su svakako doprinijeli tradicionalni novogodišnji dočeci na otvorenom, organizirani u brojnim crnogorskim mjestima, koji su okupili najveći broj regionalnih glazbenih zvijezda, osobito hrvatskih. Obzirom na to, ne čude brojke koje idu u prilog činjenici da je ove godine interes turista s područja cijele Hrvatske najveći u proteklih pet godina. Naime, na isteku 2017. godine, prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, porast hrvatskih turista koji posjete Crnu Goru je gotovo 11 posto, odnosno, oko 17 522 turista. Oni ostvaruju gotovo pet posto više noćenja nego prošle godine. Gosti, i to mahom oni iz Dubrovačko-neretvanske županije, uglavnom najavljuju boravak u ski-centru Javorovača. Neslužbene statistike hotelijera u najvećim primorskim mjestima govore kako su oko 20 psoto rezervacija za novogodišnje praznike i zimski odmor činili hrvatski turisti. Podaci dalje kažu da se Hrvati o ovogodišnjoj ponudi, osim posredstvom medija, najviše informiraju putem društvenih medija i službenih stranica lokalnih turističkih organizacija. To domaćine posebno veseli, jer predstavlja potvrdu činjenice da je ova zemlja prepoznata kao prava destinacija, ne samo tijekom ljetne, već i cijele zimske turističke sezone.

U zimskim centrima organiziraju se manifestacije koje će dodatno upotpuniti boravak na snijegu. Na Žabljaku su to natjecanja u alpskom skijanju-skijaški kup ‘Zlatni orao Durmitora’ krajem veljače, a od 1. do 8. ožujka održat će se i prvi snow-kite festival u Europi, natjecateljsko zabavnog karaktera, budući da prema ocjenama organizatora ovo mjesto nudi izvanredne uvjete za snowkiting, koji će okupiti oko 250 ljubitelja ove sportske aktivnosti, uglavnom iz Zapadne Europe. U Kolašinu je planirano održavanje dva maratona: Bjelasički maraton i Maraton preko Sinjajevine koji povezuje Kolašin i Žabljak, kao i IV. zimske avanturističke utrke ‘Winter Adventure Race–Bjelasica 2018.’, koja će se održati 23. i 24. veljače. U okviru ove manifestacije bit će održane avanturističke utrke u tri discipline (hodanje na krpljama, nordijsko i turno skijanje). Tijekom trajanja utrke bit će organiziran i bogat kulturno-zabavni program u ski-centru Kolašin 1450.

Dvodnevni zabavni program i popusti u ski-centru Savin kuk i ski-stazi Javorovača 03. i 04. veljače
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u suradnji s lokalnom turističkom organizacijom, za vikend, 03. i 04. veljače upriličit će zabavni program povodom zimske sezone u ski-centru Savin kuk na Žabljaku. Svi gosti Žabljaka, pored rekreacije na snijegu i suncu, moći će da uživaju i u dvodnevnom glazbeno-zabavnom programu koji će biti realiziran u ski-centru Savin kuk, odnosno na ski-stazi Javorovača. Oba dana, u razdoblju od 12 do 16 sati, posjetitelje će na stazi zabavljati DJ Jools i DJ Shar. Na ski-stazi Javorovača će u subotu 03. veljače s početkom u 15 nastupati bend Toć, dok je za oba dana predviđen program animacije za najmlađe posjetitelje. Posebna pogodnost za posjetioce bit će promotivne cijene pića na Savinom kuku i Javorovači, kao i besplatno noćno skijanje na ski-stazi Javorovača.

Otvaranje 49. Praznika Mimoze u Herceg Novom koncertom Nine Badrić
Hercegnovski praznik Mimoze i ove će godine, tradicionalno, obilježiti početak veljače. Lokalna turistička organizacija najavila je program 49. izdanja manifestacije, koja će biti službeno otvorena 02. veljače i to koncertom hrvatske i regionalne pop zvijezde Nine Badrić. Taj dan proteći će i u znaku velike karnevalske povorke, od Igala do Trga Nikole Đurkovića u centru Herceg Novog, koju će činiti Gradska muzika, mažoretke, trombonjeri i maske, uz pratnju mještana i gostiju. Dan kasnije, 03. veljače, uslijedit će Fešta od mimoze, riba i vina, ali i koncert Tijane Dapčević u okviru prvog velikog festivalskog maskenbala. Program praznika mimoze nastavit će se sve do kraja mjeseca, kada će, 25. veljače, biti zatvoren koncertom grupe Van Gogh. Više detalja o programu festivala može se naći na službenom portalu lokalne turističke organizacije.

Zanimljiva zimska sezona u Crnoj Gori

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović