Kultura

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba koja potvrđuje dobre odnose Hrvatske i Kine

'ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM' Izložba koja potvrđuje dobre odnose Hrvatske i Kine
cof

U okviru Godine kulture i turizma između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, otvorena je ovog petka putujuća izložba ‘Zanesenost slikanja tušem / Enthusiasm for Ink Wash Painting’.

Izložba je namijenjena domaćoj i međunarodnoj publici u Dubrovniku koja će se upoznati sa stoljetnom kineskom tradicijom tušem te interpretacijom ove tehnike od strane suvremenih umjetnika. Izložbom se predstavljaju i umjetnici te istraživači, ujedno i umjetnički tim ove izložbe, s cijenjene Kineske akademije likovnih umjetnosti iz Pekinga čiji su radovi postavljeni u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Izložbu čine radovi 61 suvremenog kineskog slikara.

Ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina istaknuo je kako mu je izuzetna čast što se Dubrovčanima kroz međunarodnu izložbu predstavlja kineska tisućljetna tradicija. Gradonačelnik Mato Franković rekao je da mu je prvenstveno drago što je, u godini prijateljstva Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, Dubrovnik odigrao važnu ulogu.

-Podsjetit ću na najveći diplomatski događaj u povijesti RH, Summit Kina 16+1 kojem je Dubrovnik, uz Zagreb, bio domaćin. Danas se ovo prijateljstvo nastavlja, kada imamo čast otvoriti ovakvu jednu važnu izložbu. Dubrovnik je prepoznat kao bitan grad, kao mjesto gdje ćemo dodatno potvrditi prijateljstvo – naglasio je gradonačelnik.

‘Veliko mi je zadovoljstvo biti na otvaranju izložbe u Dubrovniku’, istaknula je veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen. 

-Ovo je prvi put da izlažemo ove radove na tako visokoj razini u Hrvatskoj. Slikanje tušem tradicija je stara 2 tisuće godine i smatra se kineskim kulturnim blagom, svijetlom točkom likovne umjetnosti! Ova izložba bitna je i za hrvatski te kineski turizam – rekla je veleposlanica i najavila predstavljanje radova hrvatskih umjetnika u Kini u budućnosti. Značajnom događaju prisustvovao je i Ji Lianbin, potpredsjednik Kineske nacionalne akademije likovnih umjetnosti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su Hrvatska i Kina uvijek imale dobru suradnju, na svim područjima.

-Drago nam da smo u okviru Godine kulture i turizma imali priliku vidjeti i neke predstavnike suvremenih kineskih umjetnika što će brojne zasigurno zainteresirati. Sretna sam da smo tu dobru bilateralnu suradnju potvrdili, zajedničkim naporom Ministarstava kulture i turizma s kineskim predstvnicima, i kroz kulturu. Ovim se putem uspsotavlja dugoročna suradnja i izravni kontakti umjetnika. Nadam se da će biti i poticaj za bolju suradnju Grada Dubrovnika s kineskim partnerima – rekla je Obuljen Koržinek i proglasila izložbu otvorenom.

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist