Aktualno

Žalit će se Europskoj banci za obnovu i razvoj!

Žalit će se Europskoj banci za obnovu i razvoj!

Većina vlasnika zemljišta u Prijevoru, Rožatu i Komolcu

nije prihvatila ponuđene otkupne cijene koju im je HEP ponudio za izgradnju Hidroelektrane Ombla.

Podsjetimo, otkupne cijene kreću se od 1, 25 do 38, 40 kuna za metar četvorni, a vlasnici ih smatraju „ponižavajućim“. Odlučili su se pokrenuti i organizirati, prikupiti što više informacija o projektu HE Ombla, te tražiti odgovore na niz pitanja na koje im iz HEP-a nisu odgovorili.

Prije bilo kakvog otkupa zemljišta, zahtijevaju održavanje žurnog sastanka i javnog izlaganja na području Rijeke dubrovačke, na kojem će nazočiti predstavnici HEP-a, Hrvatskih voda i ekoloških udruga, kao i kompetentni stručnjaci, kako bi se kvalitetno raspravila problematika izgradnje HE Ombla. Vlasnici također najavljuju i upućivanje pisma Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), jer kako naglašavaju, HEP nije ispunio zahtjeve koje ta banka uvjetuje za dobivanje sredstava potrebnih za financiranje projekta.
 
JAVNA RASPRAVA DAVNE 1999.

– Javna rasprava održana je pred skoro trinaest godina. Tada smo kao Gradski kotar u pisanom obliku dali svoje primjedbe. No, na njih nismo dobili odgovore. Tražili smo da se održi javno izlaganje i rasprava u Komolcu i Rijeci dubrovačkoj jer je to mikro-lokacija na kojoj se objekt namjerava graditi.

No, unatoč obećanju, do toga ni dan danas nije došlo. Niti je igdje napravljeno kvalitetno javno izlaganje – prisjeća se Marin Pavlović i dodaje kako zbog tog propusta traže da se javno izlaganje održi sa navedenim nadležnim institucijama i udrugama.

– Taj projekt usko je vezan za vode, i zato zahtijevamo nazočnost predstavnika Hrvatskih voda. U pitanju je rijeka, brdska voda, ostali manji izvori i oborinska odvodnja – pojašnjava Pavlović. Stanovnici su, kako ističe, ostali uskraćeni i za objašnjenje nekih tehničkih pitanja vezanih za ovaj projekt.
 
UVJETI EBRD-a – ZAMJENSKA NEKRETNINA

– Investitor je dužan prema naputku EBRD-a upoznati lokalno stanovništvo sa dobrim i lošim stranama gradnje objekta, te sa mogućim utjecajem na ljude. Prema HEP-ovim sažecima sa Interneta, lokalnom stanovništvu ne piše se dobro, a postoji niz nepoznanica koje treba stručno elaborirati. Primjera radi, EBRD uvjetuje izradu pisanog plana iskorištavanja i otkupa zemljišta, uz uvjet da sve strane moraju biti zadovoljne – naglašava Pavlović i dodaje kako su sami vlasnici razočarani i ogorčeni takvim ponašanjem i ponuđenom otkupnom cijenom.  

Nezadovoljni su i ponašanjem predstavnika HEP-a na nedavno održanom sastanku:
– Nisu nam znali reći da prema Zakonu o izvlaštenju postoji pravo na zamjensku nekretninu, odnosno poljoprivredno zemljište. To stoji i u uvjetima EBRD-a. Tražimo da se to dostavi ljudima u pisanom obliku na engleskom i hrvatskim jeziku, kako bi znali koje mogućnosti imaju na raspolaganju – poručuje Pavlović. Stanovnici Rijeke dubrovačke pitaju se hoće li gradnja HE Ombla ekološki ugroziti ovo područje, jer kako ističu, prema  HEP-ovim sažecima vidljivo je da će doći do promjene toka vode unutar samog brda.
 
NEMA KLIZIŠTA NITI OPASNOSTI OD POTRESA?

– Također, zadnji put su rekli kako na ovom području nema klizišta, ali to nije istina. Na ovom području postoje velika klizišta zemlje uzrokovana velikom količinom vode, pa su se mnoga naselja iseljavala i spuštala niže, kako s komolačke tako i sa rožatske strane. Što će se dogoditi u tom slučaju, nitko nam nije objasnio – pita se Marin Pavlović i dodaje kako postoji još niz nepoznanica oko zagađenja vode ili zagađenja bukom.

– Što će se dogoditi kad se poveća razina vode injektiranjem? Time će se povećat i odvod vode, pa će tek onda doći do erozije tla. Tko će snositi te troškove? – pita se Severin Kozina. U prilog njihovim tvrdnjama govori i stručno mišljenje Hrvatskog biospeleološkog društva koje je projekt HE Ombla ocijenilo neprihvatljivim.

– Studije govore i da je u Rijeci dubrovačkoj slabo razvijen turizam. Pa to je apsurd. Nije mi jasno odakle im takvi podaci. Pa ovo je područje tradicionalno vezano za turizam – ističe Pavlović kojeg je posebno iznenadila tvrdnja navedena u sažecima da je na području Dubrovnika nizak rizik od potresa.

– A po svim seizmološkim kartama ovo je jedno od najugroženijih područja od potresa. Očito se i ovdje pogodovalo investitoru.
 
VODA KOJA ŽIVOT ZNAČI 

Vlasnike zanima što će se dogoditi s manjim izvorima pitke vode te traže da im se dostavi popis svih takvih izvora.
– Ljudi su se zbog gubitka radnih mjesta vratili na zemlju, a bez vode nema poljoprivrede. Ti izvori život znače – ističu naši sugovornici i naglašavaju kako se nakon „formalno održanih javnih rasprava ide u naprasito otkupljivanje zemljišta“. 

– Imaju za projekt, za izvođače, a nemaju za platit zemlju. A uopće nije riječ o velikom zemljištu – dodaje Marija Kola. Stanovnici su ogorčeni i činjenicom da im kroz izmjene i dopune GUP-a i PPU-a nije dozvoljena prenamjena poljoprivrednog u građevinskog zemljišta, iako se nalazi u sklopu stambenih naselja. To nije dozvoljeno ni Marinu Pavloviću ni Mariji Koli. Franu Bosoltu kuća se nalazi u zelenom zaštićenom pojasu kroz koji će, kazuje, HEP graditi cestu.  Kao i ostali vlasnici, i on nije pristao na ponuđenu cijenu.
 
OTKUPNA CIJENA – PONIŽAVAJUĆA!

– Cijena je ponižavajuća, a mnogi bi besplatno dali zemlju za put, ako bi se on mogao koristiti u druge svrhe, za dolazak na poljoprivredno zemljište ili do maslinika – poručuje Bosolt. Nelogično im je da se za otkup zemljišta na kojem se planira graditi Groblje Dubac, vlasnicima nudi oko 207 kuna za metar četvorni zemljišta. To nije slučaj u Rijeci dubrovačkoj, njima se nude sramotno niski iznosi od 1, 25 do 38 ili 40 kuna po kvadratu.

Vlasnici, također, imaju saznanja kako ne postoji nijedna građevinska dozvola za HE Ombla.
– Imaju jednu za izgradnju pristupnih cesta, i drugu za izgradnju pročišćivača vode. S tim u vezi čujemo kako postoji varijanta da HEP financira pročišćivače vode koje će graditi Vodovod. Za to novaca ima, a za obeštećenje vlasnika nema – zaključuje Pavlović
 

TRŽIŠNA ILI PROCIJENJENA VRIJEDNOST?
Kako porezna procijeni!
Da se događa nešto čudno smatra i Nikola Vojvodić. Nedavno je, naime, ostao nemalo iznenađen prilikom prijenosa vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Orašcu. Porezna uprava je vrijednost procijenila na 300 kuna po metru četvornom, na što je trebao platiti 5 posto poreza.
– Oni ne prihvaćaju naše cijene, već svejedno naplaćuju 300 kuna puta 5 posto poreza. A cijena može biti i 150 kuna po kvadratu, svejedno morate platiti njihovu cijenu. A nama za zemljište nude tako besramno malo.
– Uvjet EBRD-a bio je da se vrijednost zemljišta ocjeni prema tržišnoj, a ne procijenjenoj cijeni, kao što je ovdje bio slučaj – komentiraju vlasnici zemljišta.
 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist