Kultura

Zagrebački Zoološki vrt stiže u posjet Konavlima!

Zagrebački Zoološki vrt stiže u posjet Konavlima!

U subotu i nedjelju 29. i 30. srpnja, Muzeji i galerije Konavala organiziraju predavanja njihove suradnice, Ivane Kovarik, biologinje zagrebačkog Zoološkog vrta.

Ivana će pripremiti za svu zainteresiranu publiku, pa čak i onu najmlađu, zanimljiva predavanja o životu svilenih bubica te o važnosti zaštite riječne kornjače – jedne od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Hrvatskoj.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata) jedna je od dvije vrste autohtonih slatkovodnih kornjača koje žive u Hrvatskoj (druga je barska kornjača – Emys orbicularis). U Hrvatskoj je nalazimo isključivo na području Dubrovačko-neretvanske županije i to u tri međusobno izolirane populacije. Nažalost, riječna kornjača je ujedno i najugroženija vrsta kornjače na području Republike Hrvatske. Zašto je ova vrsta postala toliko ugrožena, što stručnjaci poduzimaju po tom pitanje te kako joj lokalno stanovništvo može pomoći – saznajte na predavanju „Zaštita riječne kornjače (Mauremys rivulata) – skrovitog stanovnika južne Hrvatske“, u nedjelju 30. srpnja, u Matici hrvatskoj ogranak Konavle na Grudi s početkom u 19 sati.

Sve o nadasve fascinantnom životu sviloprelaca te kako su svilene bubice uspjele preživjeti putovanje iz Konavala do Zagreba u plavoj kuverti Hrvatske pošte, dođite i poslušajte u predavanju „Životni puti sviloprelaca“, u subotu, 29.srpnja u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima s početkom u 20 sati.

Najmlađim posjetiteljima predavanja, Ivana će otkriti dobro čuvane tajne bubica poput odakle im moć stvaranja kilometar dugih svilenih niti, što sanja gusjenica dok spava unutar svilene kukuljice te zašto leptir ne može letjeti?

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist