Kultura

JOŠ JEDNO PRIZNANJE NAŠOJ ANTONETI Femme de Cinéma za film Murina

Festival europskog filma Les Arcs, koji se u skijaškom resortu u Alapama odvija do 18. prosinca, odao je priznanje redateljici Antoneti Alamat Kusijanović nagradom Femme de Cinéma za film Murina koji se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu festivala. Festival nagradu dodjeljuje devetu godinu zaredom, a namijenjena je filmašicama koje su posebno doprinijele svijetu filma.

“Zbog činjenice da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u određenim područjima filmskog stvaralaštva, cilj ove nagrade je podizanje svijesti u medijima, među profesionalcima te u široj javnosti o talentima iznimnih filmašica. Naslijedivši Jasmilu Žbanić, Lucie Borleteau, Malgorzatu Szumowsku, Iram Hacq, Claire Burger, Sarah Gavron i Agnieszku Holland; Antoneta Alamat Kusijanović pridružit će se popisu redateljica ovjenčanih nagradom “Sisley/Les Arcs Femme de Cinéma””, poručuju s Festivala europskog filma Les Arcs.

Antoneta Alamat Kusijanović nagradu Femme de Cinéma je osvojila za svoj uspješan dugometražni igrani prvijenac Murina, koji se na Les Arcu prikazuje u službenom natjecateljskom programu.

Primivši nagradu, redateljica se u emotivnom govoru osvrnula na svoj trnovit, ali plodonosan put s Murinom te je iznijela svoje misli o tome što znači biti žena u svijetu filma te na taj način poslala jaku poruku svim mladim ženama.

Cijeli govor redateljice možete pročitati u privitku koji se nalazi s gornje desne strane teksta.

Murina je svoj put započela u sklopu prestižnog programa 15 dana autora festivala u Cannesu, na kojem je odmah i osvojila nagradu Zlatna kamera (Camera d’Or) koja se dodjeljuje najboljem debitantskom uratku u svim službenim festivalskim sekcijama. To je ujedno i jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu na Cannesu od osamostaljenja Hrvatske. Film je kasnije nastavio nizati uspjehe i na drugim relevantnim svjetskim festivalskim pozornicama – od New Yorka (Hamptons Film Festival) gdje je proglašen najboljim dugim igranim filmom, pa sve do nedavnih Grand Prixa na CinEastu u Luksemburgu i Cinemamedu u Bruxellesu te nagrade Marcin na Filmskom festivalu međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju.

Murina je tijekom 2019. godine snimana na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je nedavno uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem, a Kornatima svoj glas možete dati ovdje.

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Naslovna fotografija: Antoneta Alamat Kusijanović na Festivalu europskog filma Les Arcs
(*fotografije pripadaju Filmskom festivalu europskog filma u Les Arcsu, autorica fotografija: Maëva Benaiche)

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija