AktualnoUrednički izbor

Zadranin novi šef policije? Načelnici su nam bili i Zagrepčanin, Šibenčanin, Riječanin…

Zadranin novi šef policije? Načelnici su nam bili i Zagrepčanin, Šibenčanin, Riječanin...

Poništen je natječaj za načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a kao razlog iz MUP-a navode činjenicu kako kandidati, koji su se javili na interni oglas, nisu postigli zadovoljavajuće rezultate na testiranju. Zanimljivo je kako se među kandidatima spominje i ime dosadašnjeg načelnika, danas privremenog, Ivana Pavličevića, ali i Željka Stinića, policijskog službenika koji radi u Policijskoj upravi zadarskoj. Tragom informacije kako se na natječaj za čelnu osobu PU javila i osoba izvan Dubrovačko-neretvanske županije, odlučili smo prisjetiti se načelnika koji su na čelo dubrovačke policije došli izvan granica naše županije, odnosno izvan postojećeg kadra naše PU.

Javnost se, vjerujemo još uvijek jako dobro sjeća Zlatka Sokolara, koji je u Dubrovnik stigao u vrijeme mandata tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, a nakon smjene načelnika Ivana Krešića. Sokolar je na krajnji jug Hrvatske došao kao privremeno rješenje krajem listopada 2008., a imao je za cilj stabilizirati rad policije na jugu Hrvatske, snimiti stanje te napraviti ‘dugoročno uspješan tim’. Kao jedan od razloga smjene dotadašnjeg načelnika Ivana Krešića spominjao se i slučaj nestale Australke Britt Lapthorne. Ravnateljstvo policije nije, naime, bilo zadovoljno vođenje istrage u tom slučaju.

-Nekoliko je razloga zbog čega je postavljen novi ravnatelj ove policijske uprave. Prije svega nismo bili zadovoljni brzinom intervencije u slučaju Britt Lapthorne. Bez obzira na nalaze obdukcije prema kojima nikakvo ranije kretanje u akciju ne bi pomoglo nesretnoj Australki, čekanje od 5-6 dana s početkom ozbiljne potrage je krajnje nedopustivo – rekao je 2008. godine, predstavljajući Sokolara kao novog načelnika na konferenciji za medije v.d. ravnatelja policije Vladimir Faber.

No, Sokolar se na mjestu načelnika naše PU nije dugo zadržao. Nakon što je stabilizirao policiju na krajnjem jugu Hrvatske, na čelnu poziciju stigao je Tonči Glumac.

Ovu Policijsku upravu vodio je i Šibenčanin, pok. Goran Lokas, koji je svoju karijeru započeo u šibenskoj, a potom u splitskoj PU. Načelnikom naše Policijske uprave bio je do 2003. godine, kada na njegovo mjesto stiže Neven Klinac. Pokojni Lokas tada odlazi u Splitsko-dalmatinsku županiju. Nedugo potom je preminuo.

Na kraju dolazimo do pok. Josipa Kukuljana, Riječanina koji je ostavio neizbrisiv trag na dubrovačkom području tijekom Domovinskog rata. Jedan je od najzaslužnijih za stvaranje i ustroj hrvatske vojske i policije na riječkom području, a potom i za obranu i oslobođenje Dubrovnika. Tijekom svoje karijere obnašao je visoke dužnosti načelnika Policijske uprave primorsko-goranske i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te savjetnika ministra unutarnjih poslova.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist