Aktualno

Zaboravljeni park u centru Grada

park bogisic271

Jedan od simbola dubrovačke krajobrazne baštine je Park Baltazara Bogišića na Ilijinoj glavici. Taj je park, za javnost otvoren još davne 1913. godine, povodom čega je postavljena i kamena ploča na ulazu u park.

Otvaranje je uslijedilo nakon uređenja i otvaranja parka Gradac, te parka u Posatu, a dozvolu i iznos od 6.800 kruna od tadašnje pokrajinske vlade u Zadru, dobilo je Društvo za promicanje interesa Dubrovnik.

No, park je nekoliko puta uništen. U izvještaju društva Dub iz 1933. godine navodi se da je park «vandalski uništen», te se morao zatvoriti. Nakon završetku Prvog svjetskog rata park je obnavljan i ponovno priveden svrsi. Pri tom treba dodati kako je Društvo Dub u cijelosti uredilo staze, nasade i postavilo klupe, te na njemu sustavno radilo narednih godina. Po završetku Drugog svjetskog rata park je u potpunosti uništen od strane talijanske okupacijske vojske, a rad društva Dub je zabranjen, da bi ponovno reorganizirano 80-ih godina prošlog stoljeća.
 

Nema goreg od ovog parka. Dolaze djeca iz vrtića, tu čeprkaju po zemlji, a sve je puno izmeta. Svi koji imaju kučke u gradu ovdje ih dolaze šetati

Za Bogišićev park, danas se ne skrbi onako kako taj park zaslužuje. Mišljenje je to nekoliko naših sugrađana s kojima smo razgovarali tijekom našeg obilaska parka, ali i struke. Iako se vidi da ga se nedavno čistilo, posebno one dijelove gdje su staze, jedna naša sugovornica mišljenja je da je bilje u parku zaraslo.
 
ZARASTAO U ZELENILO
 
– Ne šetam često ovuda. Ali moram reći da sam zaprepaštena kako je sve zaraslo. Ajde sređeno je ovo uz staze, ali sve je drugo zaraslo! – mišljenja je.

Bogišićev park, prema podacima sa internetske stranica Grada Dubrovnika, proteže se na površini od 4937m², od čega je 1230m² prirodnog travnjaka. U njemu se nalazi gusti sklop stabala, pretežno bora i čempresa, 38 oleandri te 156 agava. Obližnji stanovnici parka posebno zamjeraju to što park nije polijevan cijelu zimu.

– Iako je bila suša, cijelu zimu nisu polijevali drveće i bilje pa se sve bilo osušilo. Nitko ništa nije krenuo cijelu zimu. Baš sam mislila pitati Nika Šalju za to, jer tu u blizinu imaju i vodu. Neki su borovi pali, neki su se nagnuli, pa su ošišani. Obećavali su da će ih popuniti sa novima, ali evo od toga ništa. Svašta se obećavalo po tom pitanju – rekla nam je naša sugrađanka, koja se osvrnula i na neodgovornost odraslih Dubrovčana po pitanju dječjeg igrališta u Bogišičevom parku.
– Na njemu češće vidim odrasle koji se ljuljaju i lome ga, nego djecu. Sve će se to kad tad srušit – istaknula je.
 
DJECA, OTROVI I KUĆNI LJUBIMCI
 
Problem stanovnicima predstavlja i izmet kućnih ljubimaca po parku, svjedoči nam jedan sugrađanin.
– Nema goreg od ovog parka. Dolaze djeca iz vrtića, tu čeprkaju po zemlji, a sve je puno izmeta. Svi koji imaju kučke u gradu ovdje ih dolaze šetati – dodaje i ističe kako velik problem predstavljaju i otrovi, koje Sanitat baca po parku, naročito pored mjesta za odlaganje otpada, zbog čega im ugibaju mačke. Zbog toga su se obraćali i inspekciji i samom Sanitatu.

Stanovnici okolnih kuća ocjenjuju da je zadnjih godina posječeno pedesetak starih borova, premda je o tome bilo riječi, novi nisu zasađeni.
 

– Time su ugrožena i djeca koja se ovamo dođu igrati – mišljenja je.

Što se pak tiče starih borova, prema njegovoj ocjeni, zadnjih godina ih je posječeno pedesetak.
– Novi nisu zasađeni, premda je o tome bilo riječi. Tu su i nakrivljeni borovi, još ako budu kopali kako kažu, svi će se ovi borovi srušiti – zaključio je.
 

ĐIVO DRAŽIĆ O BOGIŠIĆEVOM PARKU
Grad ne zanimaju parkovi
 Kod nas nema sustavne brige za parkove i zelene površine, mišljenja je Đivo Dražić, član Društva prijatelja prirode Dub.
-Samo se posiječe par grana, a ako se obali nekakav bor, nakon mjeseci i mjeseci zvanja, dođu ga ukloniti! I to je vrhunac događaja. Dugo godina nisam vidio da je napravljena nekakva akcija uređenja. Mi kao društvo orijentirani smo na uređenje parka Gradac, Dub čak ima fondaciju za uređenje Gradca. Međutim, zadnjih 8 – 9 godina koliko sam ja u društvu, interes za njegovo uređenje ne postoji. Dobijali smo bizarna objašnjenja da kamion ne može doći i sl. Kada je u pitanju Bogišićev park, potrebni su stalni minimalni zahvati da bi se on priveo svrsi. Treba ga hortikulturno urediti, razrijediti i dignuti višak sloja zemlje. Nije potrebno mijenjati njegov koncept, niti raspored vrtne arhitekture. Potrebno je samo detaljno i konstantno održavanje i detaljan zahvat uređenja. Osobno nisam za to da se u njega unosi kontinentalno bilje, već mediteransko, uz minimalizirane troškove ulaganje,  o čemu mišljenje treba dati struka – ističe Đivo Dražić.
Mišljenja je da za uređenje dubrovačkih zelenih površina ne postoji interes gradske vlasti.
– Grad Dubrovnik i Županija očito nemaju interesa za zelene površine. Ono što je vidljivo kad prođeš autom je uređeno, primjerice semafori Lapad i Okružni, a stalno se presađuju dva-tri ista cvijeta na Pilama – naglašava Dražić i komentira kako ne postoji vizija kako bi Dubrovnik trebao izgledati.
– Povijesni đardini postali su nam parcele, da netko može izgraditi parking, podzemne garaže, shopping centre, a nitko ih ne percipira kao nekakvu vrijednost. Parkovi nisu nastali jučer, oni su bili trend početkom 20 stoljeća. Razvila se jedna građanska svijest o hortikulturnim uređenjima, što potječe od samih ljetnikovaca. Taj kontinuitet naglo je prekinut političkim sistemima – napominje i naglašava kako je porazno da od zadnjeg parka u Gružu, koji je napravljen 60-ih godina, nije napravljen niti jedan novi park, niti se planski nastojao urediti.
– Cijeli Babin kuk je preizgrađen, kao i područje Ploča, gdje je slučajno nastao park Gjivovići, s kojim se dogodilo to što se dogodilo, a vlasnik ga je otkupio i ima ga pravo ograditi. Tu se pokazala nespremnost Grada da misli na budućnost. U prostornim planovima ne postoji ideja da bi se negdje trebao izgraditi park – zaključuje Đivo Dražić.
 

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist