DuList IN

ZA PRSTE POLIZAT’ Otvoren dvanaesti Festival džema, pekmeza i marmelade

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u organizaciji DEŠE Dubrovnik, otvoren je u samom srcu dubrovačke povijesne jezge, na Držićevoj poljani.

Mali i specijalizirani proizvođači iz cijele zemlje posjetili su Dubrovnik i sa sobom donijeli stotine vrsta prirodnih pekmeza, marmelada i džemova. Izlagači odjeveni u narodne nošnje, predstavljajući džemove od limuna, višanja, jagoda, šljiva, smokava i naranči učinili su ovaj festival jednom od dubrovačkih jesenskih atrakcija.

Sam festival svečano je otvorio zamjenik župana Joško Cebalo.

– Ovo je još jedna dodatna turistička ponuda u ovom jesenskom dijelu sezonu. Želim svim izlagačima što uspješniju prodaju u sljedećih nekoliko dana – kratko je poručio Cebalo.

Svakakvih ukusnih i zanimljivih proizvoda moglo se tako naći na Držičevj poljani. Osim džemova bilo je tu maslinovog ulja, brojnih likera, ali i posebnih delicija poput blatske lumblije.

– Donijeli smo sa sobom četiri vrste džema: ljuta naranča, smokva, grožđe i limun. Također nudimo i naše prepoznatljive proizvode poput arancina, broštulanih mjendula ili suhih smokvi. Ono što mi donosimo sa Korčule ovdje ne može nitko imati, a to je naša blatska lumblija. Kada smo je tek predstavili prije nekoliko godina lumblija je bila relativno nepoznata, no već sad ona je u postupku zaštite i ljudi kada je probaju odmah traže još – ispričala nam je Josipa Protić iz OPG Protić, koja je na Festival došla iz Blata na Korčuli.

Festival promovira ne samo male proizvođače uključujući i visokokvalitetne proizvode iz lokalnog uzgoja već i bogatstvo te raznolikost kulturne baštine različitih krajeva naše zemlje. U sklopu manifestacije organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

– Mi se najviše fokusirao na likere. Radimo sve proizvode ekološki i potpuno prirodno, a budući da uzgajamo i aroniju možete primijetiti kako je baš ona glavni sastojak brojnih proizvoda. Nije lako putovati po sajmovima i festivalima, ali to je jedini način da budete viđeni. OPG-ovi su uglavnom mali i ne mogu financirati neke velike promocije tako da je ovo zapravo jedini način da se probijete na tržištu – ispričala nam je Marina Golub iz OPG-a Bigulica. Ona je sa svojim mužem do Dubrovnika došla iz okolice Siska, točnije iz sela Kinjačka.

Ocjenjivanje proizvoda i analitiku provest će panel stručnjaka Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku te profesor Josip Žuvela. Izložbeno-prodajni program trajati će od petka do nedjelje, svakodnevno od 9:00 – 17:00 h. Festival se održava uz potporu Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije, TZ grada Dubrovnika te HGK Županijske komore Dubrovnik.

Pročitajte još

POVIJESNI TRENUTAK! Hrvatska je od danas cjelovita, spaja se zadnji dio Pelješkog mosta

Dulist

ČETVRTO IZDANJE LUKSUZNOG MAGAZINA Stigao je novi Just Dubrovnik!

Dulist

Viktorijine anđelice u Dubrovniku proslavile djevojačku zabavu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija