Hrvatska

Za lokalne izbore priprema se više od 1200 vrsta glasačkih listića

S pripremama za lokalne izbore, na kojima ćemo u svibnju birati župane te gradonačelnike i načelnike, Državno izborno povjerenstvo počelo je još u jesen, no epidemiološki okvir će jedno od uvjetovanosti organizacije ovih izbora. Rekao je to za N1 Slaven Hojski iz DIP-a, a o epidemiološkom okviru razgovarat će se ovog mjeseca s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.
Na prošlim izborima, kazao je, DIP je od HZJZ-a dobio niz preporuka ponašanja i organiziranja prije i na samim izborima, kako prikupljati potpise, održavati skupove, pristupati samom glasanju… Mora se organizirati glasanje i osobama koje su bolesne:
-Ne samo onima u samoizolaciji, nego i onima koji imaju covid-19. To će sve biti, pretpostavljam, kao i na parlamentarnim izborima, kako smo tada napravili tehničku uputu, tako će biti i sada – rekao je.
-Ovo su apsolutno najzahtjevniji izbori za pripremu – kazao je i pobrojao da na lokalnim izborima valja organizirati listiće za općinska vijeća, gradska vijeća, županijske skupštine, pa izbore načelnika, gradonačelnika, župana, sve skupa 1152 vrste glasačkih listića, plus, rekao je, 70-ak listića za zamjenike načelnika iz redova nacionalnih manjina, kao i 10-ak listića za Hrvate na mjestima gdje su u manjini, pa oni biraju zamjenika načelnika općine.
Tu je problem i s područjima koja su pogodili potresi, na kojima mjestimično ima problema s mjestima organiziranja glasanja. Usto, problem je i sa sjedištima izbornih povjerenstava u Sisku, Petrinji na razini grada, te u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od Stožera se očekuje da pripremi kontejnere za to.

Pročitajte još

Prvi put od 2019. u Hrvatskoj se odmara više od milijun turista

Dulist

Od ponedjeljka primaju se zahtjevi za osobne iskaznice 2. generacije

Dulist

O PELJEŠKOM MOSTU Butković: Gužvi neće biti, ni udara na proračun i građane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija