Kultura

ZA KRAJ JESENJEG GLAZBENOG MOSKARA Stiže omiljen gost – Sinkovsky!

ZA KRAJ JESENJEG GLAZBENOG MOSKARA Stiže omiljen gost - Sinkovsky!

Jesenji glazbeni moskar, ciklus Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je započeo 27. rujna, dubrovačkoj će publici za kraj dati dva koncerta s omiljenim gostom, Dmitryjem Sinkovskim.

Večeras će Sinkovsky nastupiti s Gudačkim sastavom DSO-a u Vivaldijevom baroknom remek-djelu Četiri godišnja doba, a u petak 12. listopada s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem južnokorejskog dirigenta TaeJung Leeja u Beethovenovom Koncertu za violinu i orkestar u D duru. Koncerti započinju u 21 sat, a održavaju se u atriju Kneževa dvora.

Karizmatični i atipični glazbenik, Dmitry Sinkovsky izražava svoju umjetnost kroz rijetku kombinaciju triju različitih aspekata: kao violinist, kao dirigent i kao kontratenor. Dmitry Sinkovsky pripremljen je za međunarodnu karijeru na Moskovskom konzervatoriju gdje je studirao violinu s Aleksandrom Kirovom, i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u Hrvatskoj gdje je studirao dirigiranje s Tomislavom Fačinijem. Dobio je bezbrojne nagrade na glavnim natjecanjima, od Premio Bonporti u Italiji do Bach natjecanja u Leipzigu, Musica Antiqua natjecanja u Brugesu (prva nagrada, nagrada publike i nagrada kritičara, 2008.), Weichleinovu nagradu na Biberovom natjecanju u Austriji 2009. godine za “izvanredno tumačenje Biberovih Sonata” i prvu nagradu na Telemannovom natjecanju u Magdeburgu (2011.). Kritičari i publika podjednako hvale njegovu sposobnost “sviranja iz srca”, dok s lakoćom interpretira nevjerojatno zahtjevnu glazbu. Premda puno vremena posvećuje baroknom repertoaru i naglašava ga u svojoj karijeri, Dmitry održava svoj profil i kao klasični violinist koji izvodi veliki raspon glazbe napisan za ovaj instrument i ruši granice između baroknog i modernog svijeta.

Dirigenta TaeJung Leeja dubrovačka publika je imala priliku susresti već ranije ove godine, a mnogobrojna publika zapamtila ga je upravo na njegovom posljednjem koncertu u Gradu, kada je ravnao koncertom na kojem je nastupila uspješna hrvatska pijanistica Martina Filjak. TaeJung Lee rođen je u Seulu. Nakon završene srednje glazbene škole studira orkestralno dirigiranje na Korejskom nacionalnom umjetničkom sveučilištu. U Beč dolazi 2005. godine i diplomira na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču kod Uroša Lajovica. Poslijediplomski studij završio je na istom Sveučilištu kod Fabia Luisia, Bertranda de Billyja i Uroša Lajovica. TaeJung Lee ima reputaciju inspirativnog, talentiranog mladog glazbenika.

Večerašnju izvedbu naracijom će pratiti Mark Thomas koji će publiku provesti kroz godišnja doba.

Pročitajte još

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist