Aktualno

Za jednog poslodavca idealno raditi 3 do 5 godina, Hrvati bi ostali ‘cijelu vječnost’

Radite li dugo kod istog poslodavca ili često mijenjate poslove? Koji je idealan vremenski period za rad kod jednog poslodavca? Isplati li se biti lojalan?

Odgovore na ova pitanja pronašli smo u međunarodnom Paylab istraživanju, kojeg je dio i servis MojaPlaća. Istraživanje je provedeno u siječnju i veljači ove godine na uzorku od 57 719 ispitanika iz 12 europskih zemalja.

Gotovo polovica ispitanika (47 posto) smatra da se isplati biti lojalan poslodavcu i da zaposlenici imaju opipljive dokaze o tome u obliku financijskih ili nefinancijskih koristi.

Konkretno, 30 posto ispitanika smatra kako zaposlenici koji ostaju vjerni jednom poslodavcu duži niz godina osjete rezultate lojalnosti na plaći. Još 17 posto ispitanika smatra da je odanost povezana s određenim nefinancijskim beneficijama.

Nasuprot tome, 31 posto ispitanika smatra da novi zaposlenici često imaju slične beneficije kao i zaposlenici koji su duže zaposleni kod istog poslodavca.

Više od polovice ispitanika (53 posto) koji kod trenutnog poslodavca rade manje od godine dana smatraju da lojalnost donosi beneficije (financijske 38 posto ili nefinancijske 15 posto) u odnosu na 41 posto ispitanika koji su kod istog poslodavca zaposleni duže od 5 godina.

Da novi zaposlenici obično pregovaraju bolje uvjete od onih koje imaju zaposlenici koji tu rade dugi niz godina smatra 39 posto zaposlenika koji su kod trenutnog poslodavca zaposleni duže od 5 godina te samo 20 posto ispitanika koji za trenutnog poslodavca rade manje od godine dana.

Idealan vremenski period za rad kod jednog poslodavca je između 3 i 5 godina za 39 posto ispitanika. Da je to do 2 godine, smatra 8 posto ispitanika, dok 26 posto ispitanika vjeruje da je to od 6 do 9 godina. Više od 10 godina je idealan vremenski period za rad kod istog poslodavca za 19 posto ispitanika, dok 8,5 posto ispitanika smatra da je idealno raditi kod jednog poslodavca cijeli radni vijek.

Zanimljivo je promatrati odgovore različitih dobnih skupina. Tako ispitanici u starosti od 25 do 34 godine u najvećoj mjeri (48 posto) smatraju da je idealno vrijeme za rad kod jednog poslodavca 3 do 5 godina, dok to smatra samo 21 posto ispitanika starijih od 45 godina.

Ispitanici stariji od 45 godina u najvećoj mjeri smatraju (34 posto) da je idealno raditi kod jednog poslodavca od 6 do 9 godina. Isto smatra 23 posto ispitanika dobne skupine od 25 do 34 godine te samo 16 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine.

Da je idealno vrijeme za rad kod jednog poslodavca manje od dvije godine misli čak 17 posto najmlađih ispitanika (od 15 do 24 godine), 8 posto ispitanika u starosti od 25 do 34 godine te samo 1 posto ispitanika koji su stariji od 45 godina.

Da je idealan vremenski period za raditi kod jednog poslodavca cijeli radni vijek smatra 8,5 posto ispitanika.

Zanimljivo je kako je udio ovih ispitanika najveći u Hrvatskoj: čak 19 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je idealno raditi za samo jednog poslodavca cijeli radni vijek.

Udio ovakvih ispitanika je u Poljskoj 0 posto, u Estoniji 3 posto, u susjednoj Sloveniji 11 posto te u Srbiji 10 posto.

Međunarodni portal Palyab proveo je istraživanje od siječnja do veljače 2018. putem svojih dvanaest partnerskih portala, lokalnih partnera, koristeći identične metode prikupljanja podataka iz cijelog uzorka od 57.719 ispitanika: Bugarska (2,051 ispitanika), Češka (12,964 ispitanika), Slovačka (10,450 ispitanika), Mađarska (6,424 ispitanika), Poljska (599 ispitanika), Slovenija (2,797 ispitanika), Hrvatska (6,480 ispitanika), Srbija (1,428 ispitanika), Estonija (3,531 ispitanika), Litva (3,193 ispitanika), Letonija (3,638 ispitanika), Finska (4,164 ispitanika).

Pročitajte još

IVICA KIPRE O SV. NIKOLI I OBIČAJIMA Danas su pokloni sve veći, a srca su sve praznija

Dulist

PROGNOZA ZA SUTRA U Konavlima moguća susnježica

Dulist

UZ DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA Otvorena izložba o školskom brodu ‘Jadran’

Dulist