Hrvatska

ZA 350 KUNA Plenković najavio povećanje minimalne neto plaće od 1. siječnja 2022. godine

Premijer Andrej Plenković najavio je povećanje minimalne neto plaće od 1. siječnja 2022. godine za 350 kuna. To znači da će minimalac iznositi 3750 umjesto dosadašnjih 3400 kuna. Plenković je kazao da će vlada donijeti tu odluku u četvrtak, prenosi Index.

Naglasio je kako tim povećanjem od 10.3 posto za 51.000 zaposlenih vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće. Prije pet godina minimalna je plaća iznosila 38 posto od prosječne.

Osim povećanja minimalne plaće, Plenković je najavio i da će se povećati iznos roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje.

-Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće – najavio je premijer.

Podsjetimo, uvođenje obaveznog očinskog dopusta, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, najavljeno je početkom ovog mjeseca. Vlada ga je obavezna uvesti zbog Direktive Europske unije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Po ovoj Direktivi očinski dopust se mora uvesti najkasnije do 22. kolovoza 2022. godine. Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Pročitajte još

Kolike će od sutra biti cijene goriva?

Dulist

ŠTO NAS ČEKA U UTORAK? Vlada ‘odmrzava’ cijene goriva

Dulist

Ako imate štete od divljači, javite se Ministarstvu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija