Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ Rezultati sezone bili su iznad očekivanja, a COVID nas je dosad ‘koštao’ 40 milijardi kuna

PREMIJER PLENKOVIĆ Rezultati sezone bili su iznad očekivanja, a COVID nas je dosad 'koštao' 40 milijardi kuna

Dubrovačko-neretvanska županija, a prije svega grad Dubrovnik, za goste koji ciljaju na hotele od pet zvjezdica su prvenstveno aviodestinacija. Svi znamo da, ako ima jedan segment prijevoza koji je doživio šok u COVID-19 pandemiji, to bi bio avioprijevoz – naglasio je danas premijer Andrej Plenković nakon glavnog dijela programa Dana hrvatskog turizma, konferencije koja se posljednja dva dana održava u Župi dubrovačkoj, u hotelu Sheraton.

Pri susretu s medijima, Plenković se dotakao ključnih tema sektora turizma te vezano uz to ekonomske situacije države nakon sezone 2021.

– Učinili smo jako puno i direktnim letovima iz SAD, pravodobnim načinom komunikacije prema tržištu UK, o tome svemu govorili su baš predstavnici turizma iz ALH koji su bili izrazito zadovoljni, međutim – ukupne brojke ovdje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nisu na razini Istre, Primorsko-goranske županije. Zato će dogodine Pelješki most biti u funkciji, cestovna veza će biti bolja nego ikada, nadamo se i kako će se ‘primiriti ‘ COVID-19 pa će i aviogosti moći doći kao što su dolazili i ranije. Zato trenutno nemamo divergentnih stavova o ocjeni ‘koliko je ljudi došlo’ – napominje Plenković. Nakon njega, ministrica turizma Nikolina Brnjac je kratko prokomentirala pripreme za iduću sezonu.

Budućnost Europe i mladih

– Razgovarali smo smo o pripemama za iduću turističku godinu i svakako se cijeli turistički sektor zahvaljuje Vladi na svim mjerama koje je dosad poduzela da možemo imati ovako dobru turističku sezonu. U razgovoru smo se dotaknuli i konferencije o budućnosti Europe što se tiče mladih u turizmu te razgovarali kako se promovirati još i bolje na svim našim emitivnim tržištima, a u suradnji s drugim Ministarstivma, poput Ministarstva poljoprivrede, odnosno Prehrambenog sektora – naglasila je ministrica Brnjac.

O današnjem danu, ali i onome što nas čeka u budućnosti (turizma), ponovo je komentirao premijer.

Na jugu iznimno zahtjevna situacija 

Odabir juga Hrvatske kao lokacije Dana hrvatskog turizma bio je dijelom i zbog iznimno zahtjevne situacije u kojoj se ovaj kraj našao zbog pandemije i koju je osjetio i finacijski kao i u pogledu dolazaka te funkcioniranaja svih kompanija u turističkom sektoru. Danas smo se sastali sa županom, gradonačelnicima i načelnicima te iskomunicirali Vlada može pomoći tim jedinicama po uzoru na prošlogodišnje pomoći, s beskamatnim zajmovima koji će omogućiti normalno funkcioniranje i aktivnost s obzirom na brojne obaveze koje trebaju servisirati uzevši u obzir također i manjak prihoda kojeg i dalje imaju – naglasio je premijer te dodao kako, unatoč tome što je sezona bila bolja nego prošlogodišnja, traže još kvalitetnija rješenja.

Rezultati iznad očekivanja

Uslijedio je sastanak s cijelim turističkim sektorom, drugi takav u proteklih dva i pol mjeseca.

– Sredinom kolovoza sastali smo se u Opatiji. Danas možemo reći da su zajedničkim naporima zaista u 2021. dosad, gledajući statistike, rezultati iznad svih očekivanja. Čestitam svim akterima u turističkom sektoru, njihov rad, aktivnosti ali i pravodobne epidemiološke mjere kao i cijela kampanja sigurnog boravka u Hrvatskoj omogućila nam je maksimum u pogledu trajanja sezone. Sada je posezona jako dobra ali pozivam sve na oprez te cijepljenje zbog širenja zaraze – naglasio je Plenković.

Brojke COVID-a

Plenković se osvrnuo i na financijski aspekt COVID-19 pandemije.

COVID-19 dosad nas je koštao 40 milijardi kuna, to su ukupni troškovi. Dali smo gotovo 5 milijardi kuna za djelatnosti u turizmu iili usko povezane s turizmom. To su sredstva za 36 tisuća kompanija i čak 190 tisuća radnika koji su iz Proračuna dobili plaće ili su drugim sektorskim potporama bili omogućeni premostiti ovu krizu – zaključio je Plenković obraćanje medijima.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist