Grad

[‘WOMEN’S WALK BANK’] Humanitarni hod za žene ovu nedjelju na Stradunu

Događaj ‘Women’s Bank Walk’ namijenjen je prikupljanju sredstava za poboljšanje kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama u smislu pristupa obrazovanju i omogućavanja vlastitih prihoda. Održat će se 4. rujna s početkom u 18 sati ispred crkve svetog Vlaha simboličnom šetnjom po Stradunu.

Uvodne govore održat će Minna Varajärvi, jedna od osnivačica Women’s Bank-a te Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika. Plesnim nastupom događaj će upotpuniti Studio Stage, nakon čega će započeti tradicionalni hod za žene preko Straduna, oko velike Onofrijeve fontane i natrag ispred crkve sv. Vlaha gdje će se događaj obilježiti zajedničkom fotografijom svih sudionika. Osim donacija koje će se prikupljati, kao i svake godine, finski sponzori će za svakog sudionika donirati određeni iznos, stoga je važno okupiti što veći broj ljudi.

Women’s Bank Walk u Dubrovniku održat će se osmu godinu za redom, što je poticajan pokazatelj dugogodišnjeg povezivanja Dubrovnika s Finskom i ostatkom Europe s plemenitim ciljem pomoći ženama u nerazvijenim zemljama. Posljednjih godina Dubrovnik bilježi znatne uspjehe po prikupljenim donacijama i broju sudionika, a tako je bilo i prošle godine kad je prikupljeno 7 200 eura. Time je ispunjen i cilj da se svake godine prikupi još više donacija nego prethodnih godina.

Ove godine Women’s Bank obilježava 15 godina postojanja pa je sukladno tome cijela godina ispunjena događajima povodom važne proslave. Tako je u svibnju u Dubrovniku održan događaj Women’s Bank Cultural Night, gdje je prikupljeno ukupno 7 660 eura od prodaje ulaznica, lutrije, aukcije, sponzorskih i partnerskih donacija i ostalih dobrotvornih priloga. Bogat program sadržavao je modnu reviju koju su predstavile volonterke i volonteri, glazbene nastupe dubrovačkog CelloPiano Dua i finske operne pjevačice Angelike Klas i pijanista Maximiliana Fagerlunda, te predstavljanje finske vizualne umjetnice Sibel Kantole i dubrovačkog umjetnika Stjepka Mamića.

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women’s Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od osnutka do danas prikupljeno je više od 20 milijuna eura za borbu protiv siromaštva, čime je priliku za bolji život dobilo 460 000 ljudi u 14 zemalja.

Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.

Pročitajte još

Udruga Lukjernica dobila vrijedno vozilo

Dulist

Sjednice Gradskog vijeća odsad na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe

Dulist

Gradonačelnik uputio sućut povodom smrti mo. don Miha Demovića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija