Zanimljivosti

Vrući kolovoz i rujan s malo kiše

Mr. sc. Ksenija Cindrić i dipl. ing. Lovro Kalin iz DHZ-a, specijalno za Maslinar prognozirali su vremenske prilike i neprilike koje maslinare očekuju u kolovozu i rujnu.

Važnu ulogu u uzgoju maslina svakako imaju atmosferske prilike, koje utječu na stanje zraka i tla. Posljednjih godina – moglo bi se reći čak i čitavo desetljeće – vrijeme je nerijetko udarna vijest. Nažalost, kako u pravilu biva, uglavnom po zlu. Klimatske promjene, odnosno globalno zatopljenje, nisu više puka spekulacija nego su u znanstvenim krugovima prihvaćene s velikim stupnjem sigurnosti.

U praksi to ne znači samo porast srednje godišnje temperature i smanjenje ukupne količine oborina, već i učestalije pojavljivanje ekstremnih događaja – dakle s jedne strane iznimno visokih, ali i niskih temperatura; također sve učestaliju sušu i dugotrajne nizove sušnih dana, ali i intenzivnije oborine i poplave. Takvi događaji u pravilu nepovoljno utječu na maslinarsku proizvodnju.

A što nas čeka u kolovozu i rujnu? Dugoročne (sezonske) vremenske prognoze dakako manje su pouzdane od srednjoročnih (5-10 dana), no njihova pouzdanost sve više raste. Općenito gledano, atmosferski izračuni predviđaju nastavak razmjerno toplog i suhog vremena. Ipak, dobra je vijest da su predviđena odstupanja srednje dnevne temperature manja od onih u dosadašnjem tijeku ljeta i očekuju se uglavnom između 0.5 i 1 stupnjeva Celzijusa. Ipak, to na mjesečnoj skali i nije tako malo kako što možda na prvi pogled izgleda.

U kolovozu se pritom očekuje da će prvi tjedan biti čak i nešto hladniji od prosjeka, drugi pak uglavnom u granicama uobičajenog za ovo doba godine, a zatim je izgledno da će druga polovica mjeseca biti malo toplija. Vjerojatnost za iznadprosječno toplo vrijeme nešto je veća u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu.

U rujnu se pak očekuje nastavak iznadprosječno toplog vremena. Odstupanje od klimatološkog srednjaka predviđa se uglavnom između 0.5 i 1 stupnja, no ponegdje ono može biti i manje. To se posebice odnosi na sjeverni dio Jadrana. Ovdje je potrebno napomenuti da sezonsku prognozu treba interpretirati u zbirnom kontekstu. To znači da – iako će, ukupno uzevši, biti iznadprosječno toplo – u praksi su moguća (a vjerojatno će ih i biti) i kraća razdoblja razmjerno hladnog vremena. Načelno, isti princip vrijedi i za ostale meteorološke elemente, a posebno za oborinu.

Ni što se tiče kiše, vijesti nisu odveć nepovoljne. Naime, u maslinarskom uzgojnom području očekuje se količina koja je uglavnom prosječna za kolovoz i rujan. No to naravno ni inače nije puno, uglavnom tek nekoliko desetaka litara po četvornom metru (uobičajene količine navedene su u tablici). Pritom je u prvom tjednu kolovoza na sjevernom Jadranu moguća malo veća količina od prosječne, u drugom malo manja, a potom uglavnom oko klimatološkog prosjeka.

U Dalmaciji će odstupanja biti neznatna. To su naravno ukupne količine, no u maslinarskom uzgojnom području su i inače u ljetnim mjesecima oborine stratificirane u obliku kratkotrajnih lokalnih pljuskova, koje je teško točno predvidjeti, posebno na dužoj vremenskoj skali.
Osim toga, kombinacija prosječne količine oborina i razmjerno visoke temperature ljeti upućuje na povećanu vjerojatnost za jače grmljavinsko nevrijeme, s kojim može biti i tuče. Stoga, maslinari, oprez!

Valja pozorno pratiti uobičajenu vremensku prognozu, u kojoj se po potrebi izdaju i posebna upozorenja na takve opasne pojave. Osim toga, Hrvatska je i članica međunarodnog europskog projekta MeteoAlarm u okviru kojeg se izdaju upozorenja na opasne meteorološke pojave, među kojima je i izražena nestabilnost koja može uzrokovati kratkotrajne intenzivne oborine, olujan vjetar i pojavu leda. Prognoza za aktualni i sljedeći dan dostupna je na web-stranici www.meteoalarm.eu i osvježava se više puta dnevno.

Valja se nadati – a i prognoze upućuju na to – da će se, nakon meteorološki «burnog» tijeka godine, atmosfera barem malo smiriti, i osigurati povoljnije agrometeorološke uvjete u razdoblju pred berbu. To se prije svega odnosi na kiše koje su maslini nasušno potrebne.

Statistički gledano, u drugoj polovici kolovoza, iza blagdana Velike Gospe, obično počinju sve češći prodori vlažnijeg i svježijeg zraka s Atlantika, koji nose povremenu kišu i postupan pad temperature. I u narodu se kaže da «prva kiša o augušta rashladi zemlju i more».

(članak u cijelosti pročitajte u novom broju časopisa Maslinar)

Pročitajte još

DUBROVAČKI CARITAS U AKCIJI ZA POMOĆ ALBANIJI Osnovci za osnovno, odrasli za dodatno

Dulist

POZIV TREĆAŠIMA Dođite večeras u Lazarete i postanite Linđovac!

Dulist

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija