Aktualno

VRUĆI DANI Stiže nam dugo toplo ljeto!

VRUĆI DANI Stiže nam dugo toplo ljeto!

Idući tjedan stižu nam prvi vrući s najvišom temperaturom zraka 30 stupnjeva Celzijusa. Ističe to u prognozi HRT-a meteorolog Zoran Vakula.
Evo njegove najave:
-Premda stabilnije nego jučer, kada je ponovno bilo izraženijih pljuskova i grmljavine, i danas će još ponegdje biti kiše, pa i munja i gromova. Naravno, bit će i sunčana vremena, uz koje će najviša temperatura zraka biti uglavnom od 16 do 21 °C u unutrašnjosti Hrvatske, te od 20 do 24 °C na Jadranu. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u istočnoj Hrvatskoj sjeverozapadni, a na Jadranu još jača bura i tramontana, ponegdje i s olujnim udarima.

Sutra će biti još više sunčana vremena nego danas, ali je još ponegdje moguća i kiša, uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Dalmacije. Dnevna temperatura zraka bit će u porastu, ali će osjećaju svježine pridonositi vjetar sa sjevera.

Za vikend pretežno sunčano i još toplije, uz najčešću najvišu temperatura zraka i na kopnu i na moru oko 26 °C, a u prvoj polovici sljedećega tjedna, uz južinu i dodatni dotok još toplijeg zraka, na mnogim će se meteorološkim postajama DHMZ-a mjeriti temperatura zraka oko 30 °C, pa i viša, ali još uvijek ne i dovoljno visoka za upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje. No, nekima bi to zatopljenje i prvi ovogodišnji vrući dani mogli biti neugodni.
Inače, u dosadašnjem dijelu svibnja vruć je dan zabilježen samo u prošli utorak na Mljetu.
Iznadprosječno će toplo sljedećih dana biti i u gorju, na Zavižanu vjerojatno i blizu 20 °C. A i temperatura mora sve češće će biti 20 °C i malo viša.

Posljednjih tjedan dana svibnja diljem će Hrvatske pridonijeti povećanju pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka pa će klimatološka ocjena mjeseca u većini krajeva vjerojatno biti “toplo”, a ponegdje i “vrlo toplo”, unatoč povremenih prodora hladnijeg zraka.

Prognoze za ljetne mjesece i dalje su postojane u prilično velikoj vjerojatnosti nastavka iznadprosječno visoke temperature zraka, osobito za srpanj i kolovoz! – ističe u prognozi HRT-a Zoran Vakula.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist