Kultura

‘VRTOVI SVIJETA’ Slikarski haiku Dražena Trogrlića u Sponzi

Kao glavnu crtu izložbe istaknuo bih minimalizam na tragu onog Goetheovog promišljanja i na tragu slikarstva 20. stoljeća. Pogotovo američkog slikarstva obojenog polja gdje se nastoji osnovnim geometrijskim odnosima i čistom bojom kao u haiku poeziji dati jedan dublji sadržaj – rekao je Teo Trostmann na otvorenju izložbe ‘Vrtovi svijeta’ autora Dražena Trogrlića u utorak u Sponzi.

Početak jeseni u Sponzi krasit će Trogrlićeva izložba koja u Dubrovnik vraća boje ljeta.

– Izložba se sastoji od dvije likovne koncepcije. S jedne strane imamo ‘Vrtove svijeta’, slike koje su kolorističke, ali prilično svijetlih tonova i koje se uglavnom izražavaju kvadratima. S druge strane imamo ‘Mediteranske zapise’ koji su rađeni temperamentnijom, gušćom tehnikom i koji u sebi imaju dosta jače i tamnije boje, primjerice tamno modre i zelene, a na pozadini je boja sunca, svijetlo žuta i oker. Sva djela su nastala u 2019. godini. Zapravo vidi se na slikama da su to ljetna djela – zaključio je Trostmann.

Izložba će ostati otvorena do 21. listopada.

Dražen Trogrlić rođen je 19. srpnja 1958. godine u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1983. godine. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske do 2006. godine, otkad radi kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a živi u Zaprešiću.

Pročitajte još

U ponedjeljak počinju ‘Dani poezije’

Dulist

Begić: U školi podižemo kulturnu razinu kako bi Dubrovnik u pravom smislu postao dio EU

Iva Dedo

Otkriveni suhozidi u potopljenom neolitičkom naselju Soline na Korčuli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija