Zanimljivosti

Vrijeme je za smokve!

blank

Smokva je voćka koja se uzgajala puno prije pšenice i ječma i tako doseže status najstarije voćke na svijetu. Bogata je vitaminima kalija, kalcija, magnezija i fosfora. Vitamini su to koji izgrađuju koštano tkivo te igraju važnu ulogu u metabolizmu stanične i izvanstanične tekućine.

Berba se obavlja od lipnja do listopada jer najbolje rezultate daje na temperaturi od 35 stupnjeva Celzijevih i to u nekoliko navrata zbog neravnomjernog dozrijevanja plodova. Plodovi se beru s peteljkom i nemaju sposobnost dozrijevanja nakon branja. Berba se obavlja u rukavicama kako bi se spriječio kontakt ruke sa smokvinim mlijekom koje iritira kožu, a najbolje je brati u ranim jutarnjim satima kada nema rose.

U širokoj paleti mediteranskih kultura, uz maslinu i vinovu lozu smokva zauzima posebno mjesto te je nezaobilazan dio tradicionalnih jelovnika i može se kombinirati sa slanim i slatkim jelima. Zbog zastupljenosti voćnog šećera u smokvama, dijabetičarima se savjetuje zamijeniti ih nekom vrstom bobičastog voća primjerice malinama, višnjama, ribizom ili borovnicama.

Izvor: Vaše zdravlje- vodič za zdrav život

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1878. Rođen prvi dubrovački ilirac Antun Kaznačić

Dulist

PRVI PUT ZAJEDNO NAKON 37 GODINA 8.c prebirao po uspomenama iz školskih klupa

Dulist

Otvorena izložba slika Ratka Rudića

Dulist