Zanimljivosti

Vrijeme je za smokve!

Smokve 2

Smokva je voćka koja se uzgajala puno prije pšenice i ječma i tako doseže status najstarije voćke na svijetu. Bogata je vitaminima kalija, kalcija, magnezija i fosfora. Vitamini su to koji izgrađuju koštano tkivo te igraju važnu ulogu u metabolizmu stanične i izvanstanične tekućine.

Berba se obavlja od lipnja do listopada jer najbolje rezultate daje na temperaturi od 35 stupnjeva Celzijevih i to u nekoliko navrata zbog neravnomjernog dozrijevanja plodova. Plodovi se beru s peteljkom i nemaju sposobnost dozrijevanja nakon branja. Berba se obavlja u rukavicama kako bi se spriječio kontakt ruke sa smokvinim mlijekom koje iritira kožu, a najbolje je brati u ranim jutarnjim satima kada nema rose.

U širokoj paleti mediteranskih kultura, uz maslinu i vinovu lozu smokva zauzima posebno mjesto te je nezaobilazan dio tradicionalnih jelovnika i može se kombinirati sa slanim i slatkim jelima. Zbog zastupljenosti voćnog šećera u smokvama, dijabetičarima se savjetuje zamijeniti ih nekom vrstom bobičastog voća primjerice malinama, višnjama, ribizom ili borovnicama.

Izvor: Vaše zdravlje- vodič za zdrav život

 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist