Vaše vijesti

VRIJEDNI VOLONTERI Uklonjeno čak 12 tona smeća iz Mljetskih uvala

VRIJEDNI VOLONTERI Uklonjeno čak 12 tona smeća iz Mljetskih uvala

Ekološki aktivisti iz čitave hrvatske potpomognuti lokalnim volonterima, sedam dana radili su na uklanjanju smeća iz predivnih Mljetskih uvala. Sakupili su 800 vreća smeća a očistili tek 4 uvale.

Radi se o količini smeća koju je teško i zamisliti. Još je teže zamisliti količinu smeća koja se krije u ostalim uvalama ovog rajskog otoka i u uvalama drugih otoka južnog Jadrana. Bolan je podatak da samo 9 posto smeća dospjelog u more završi na vidljivom mjestu ‘ukrašavajući’ obale a ostatak potone na morsko dno.

Kako je to moguće, pitali su se volonteri punih sedam dana. Oznake na ambalaži daju djelomičan odgovor. Većina smeća potječe iz daleke Crne gore i još dalje Albanije. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu i čini se kao da je smeće umjesto na deponije sipano iz kamiona ravno u more. A najvjerojatnije su rijeke te koje marljivo sakupljaju kućni otpad bačen u njih ili uz njih te ga donose u more. To su činjenice koje dovode do očaja. Oni bacaju mi čistimo, oni bacaju mi čistimo…
Ima li tu kraja?

Nije teško prisjetiti se vremena kada je i kod nas smeće završavalo na divljim deponijima, u šumama i rijekama. Stvari se mijenjaju pa će se vjerojatno promijeniti i kod naši južnih susjeda. Ali kada? I Što u međuvremenu?

To su pitanja koja volonteri jednoglasno upućuju Hrvatskoj vladi. Šaljite im prosvjedne note, upozoravajte ih, predlažite im, blokirajte im ulazak u EU… Činite sve kako bi se zaustavila devastacija hrvatskih ali i njihovih obala, prirode i okoliša.

A mi ćemo čistiti i dalje i nastojati da naša obala zadrži barem djelić reputacije čistog mora i obale.

Volonterska akcija je provedena pod pokroviteljstvom nacionalnog parka Mljet i općine Mljet a ekologe je okupila udruga Planet Zemlja. U akciji je sudjelovalo dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo i dvadesetak volontera iz lokalne zajednice – iz Hrvatskog planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet te djelatnici nacionalnog parka s obiteljima.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist