Kultura

‘VRIJEDNE MUZEJSKE ZBIRKE’ Dan pobjede obilježen i virtualnom izložbom ‘Dani ponosa 1991. – 1995.’ ispred Luže

'VRIJEDNE MUZEJSKE ZBIRKE' Dan pobjede obilježen i virtualnom izložbom 'Dani ponosa 1991. – 1995.' ispred Luže

Virtualna izložba ‘Dani ponosa 1991. – 1995.’ autorice Varine Jurice Turk predstavljena je ovog četvrtka navečer ispred Luže uz 30. obljetnicu herojske obrane Grada i povodom 26. obljetnice Oluje. Riječ je o izložbi Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik koju čini više od 300 odabranih predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije, koji su raspoređeni u četiri kronološko tematske cjeline i to ‘Stradanje i herojska obrana Dubrovnika’ (listopad-prosinac 1991.), ‘Oslobađanje hrvatskog juga’ (svibanj-listopad 1992.), VRO Oluja 1995. i Hrvatski branitelji.

Prva cjelina posvećena je sjećanju na stradanje i uspješnu herojsku obranu Grada tijekom 1991. godine. O zločinačkom agresorskom razaranju i pokušajima osvajanja potpuno okruženog Dubrovnika iznova svjedoče potresne fotografije istaknutih dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Upotpunjene su iznimnim radovima velikog hrvatskog i crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, iz ratnog ciklusa inspiriranog stradanjem Dubrovnika 1991. godine, čije je originale donirao Muzeju.

U drugoj cjelini, ističe o izložbi autorica Varina Jurica Turk, prati se tijek velike oslobodilačke operacije Hrvatske vojske, kojom je 1992. izvršena deblokada Grada, oslobođeni privremeno okupirani dijelovi dubrovačke općine, a potpuno poraženi neprijatelj odbačen od međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske. Treća tematska cjelina posvećena je vojno redarstvenoj operaciji ‘Oluja’, čijim je uspješnim izvođenjem pobjedonosno okončan Domovinski rat. Fotografije ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića svjedoče o napredovanju Hrvatske vojske na sjevernodalmatinskoj bojišnici, oslobađanju Knina i velikom slavlju na kninskoj tvrđavi. U sklopu ove cjeline su i snimci dolaska Vlaka slobode u Split i dočeka 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi – dva važna događaja koja su, neposredno po završetku Oluje, simbolično označila ponovno spajanje sjeverne i južne Hrvatske i konačnu pobjedu. Istodobna događanja na dubrovačkom području, u vrijeme i nakon Oluje, prikazana su fotografijama Mila Kovača i Zvonimira Pandže, fotografa DuLista, a tada fotoreportera dubrovačkog dopisništva ‘Slobodne Dalmacije’. Posljednju cjelinu čine ikonične fotografije branitelja sa svih hrvatskih bojišnica u Domovinskom ratu.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist