Kultura

VRIJEDNA DONACIJA Iz Bojane bojama diljem svijeta pa u Dubrovnik!

VRIJEDNA DONACIJA Iz Bojane bojama diljem svijeta pa u Dubrovnik!

Izložba ‘Djela iz donacije Antona Cetína Umjetničkoj galeriji Dubrovnik’ otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika.

Riječ je o svestranom likovnom umjetniku dobro znanom na hrvatskoj likovnoj sceni kojega je obilježilo njegovo zagrebačko školovanje u Školi primijenjene umjetnosti gdje je primio prve poduke o slikarskim tehnikama te napose studentsko petogodišnje razdoblje na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je usavršio svoje slikarsko znanje, istaknuto je u najavi izložbe.

U suradnji s ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik Marinom Ivanovićem obogatio je fundus Galerije s gotovo sto svojih djela grafika, crteža, kolaža, slika koje je ovom samostalnom izložbom pokazao Dubrovniku i cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj javnosti. U ovom recentnom izboru iz njegovog stvaralačkog opusa, iščitavaju se bitne sastavnice slikareva izraza kao i njegove tematske preokupacije, kako ističe autor teksta u katalogu, Milan Bešlić, književni kritičar i esejist, a ujedno i kustos izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2018. godine.

BIOGRAFIJA:
Anton Cetín je rođen 1936. u Bojani, Hrvatska. Od 1954. do 1959. polazi Školu primijenjenih umjetnosti, slikarski odjel, u Zagrebu, gdje diplomira u klasi prof. Ivana Šebalja. Od 1959. do 1964. studira grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira u klasi prof. Marijana Detonija 1964. Za vrijeme Škole i Akademije radi kao ilustrator za razne izdavačke kuće u Zagrebu.
Od 1966. do 1968. živi i radi kao slikar i grafičar i kao ilustrator za J. M. Rabeca i Izdavačku kuću Larousse (Planètes et Satellites: mondes de l’espace), u Parizu, Francuska. Lik Eve rođen je u Parizu 1967.
Od 1968. živi i radi u Torontu, Kanada, kao samostalan umjetnik. Do sada je održao 160 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložaba diljem svijeta.
1975. objavljuje prvu grafičku mapu Eva i Mjesec te 1987. crteže Zlokobne ptice uz pjesme Bitarion Vinka Grubišića, a 1988. zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem objavio je pjesničko-grafičku mapu Amerika Croatan America.
Godine 1986. priređuje svoju prvu veliku samostalnu izIožbu u domovini, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Za svoj rad primio je više nagrada i počasti. Kanadsko-hrvatska umjetnička udruga izabrala ga je za umjetnika godine za 1986. Godine 1995. primio je od Vlade Republike Hrvatske dva odličja: Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. 2001. godine u Zagrebu Mare nostrum Croaticum dodjeljuje mu plaketu i priznanje za izuzetan doprinos na polju umjetnosti i kulture.
2001. godine u gradu Čazmi otvorena je Galerija Anton Cetín sa stalnim postavom njegovih djela.
Djela mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist