Zanimljivosti

VRIJEDAN ‘ULOV’ Pelješčanin snimio 200 kilometara udaljene vatrenjake

vjetrenjaci trojanovic

Pelješčanin Ivica Trojanović, lovac na oluje i član Crometeo tima, nakon puno bezuspješnih pokušaja uspio je u noći sa utorka na srijedu okom kamere ‘uloviti’ rijetko viđen te još uvijek nedovoljno istražen svjetlosni fenomen.

Radi se o vatrenjacima (Red sprites) koji nastaju i više od 70 kilometara iznad tla, odnosno iznad grmljavinskog oblaka, s izuzetno jakim električnim pražnjenjima, a sami su prvi put fotografirani tek 1989. i to slučajno.
Inače, ovaj je fenomen zasad u Hrvatskoj fotografiran tek manje od deset puta.

– Bezuspješno ih ‘lovim’ već duže vrijeme jer ih je jako teško fotografirati jer su obično zaklonjeni oblacima i traju ne više od 10 milisekundi. Zapravo su nevidljivi za samog promatrača, a njihova se prisutnost detektira tek naknadnim pregledom snimljenog materijala.
Ova ogromna crvena plamena ‘iskra’ je nastala na oko 200 kilometara zračne linije jugoistočno od Pelješca, negdje oko Skadarskog jezera u Albaniji tijekom nevremena, na visini maksimalno 90 kilometara iznad tla. Pojava je zabilježena je u 22:34 s Vidikovca Gospe od Anđela na Pelješcu – ispričao je Trojanović za Dalmacija News.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist