Ulicama moga Grada

Vrata Celenge

Vrata Celenge

Vrata Celenge, tako će vam sva starija čeljad iz Grada nazvati ulicu smještenu između Široke i Božidarevićeve, iako se službeno zove Svetog Josipa, po crkvici na njenom samom početku iz ulice Od Puča. Inače dragoj crkvici čeljadi iz Grada, u koju se onako usput ubaci po koja kovanica kroz onaj limeni otvor u kamenu iznad kojeg piše: Sveti Josip naknadio vam stostruko!

Ime ove ulice kroz stoljeća se mijenjalo nekoliko puta, zavisno o puno toga, naravno i političkih situacija, a uvijek su u kombinaciji bila samo dva imena; Vrata Celenge i Svetog Josipa. Na njenom vrhu, do placete koja vodi prema muzeju Rupe, još uvijek je na zidu metalni natpis s nazivom „Ulica S. Jozefa“. Stariji kažu kako je tu „ima više od sto godina, valjda još od Austrije!“ Sve u svoje vrijeme, reklo bi se.

Za sada zadnji put ova ulica preimenovana je 1991. godine, te je od tada ulica Svetog Josipa. Ali, to Celenga čeljad nikako zaboravit! Kao i u nekoliko sličnih slučajeva, izmijenjenih naziva ulica po Gradu, koje čeljad i dalje zove po svom. 
 
VESELA IGRA RIJEČIMA
 
To staro ime, talijanštinom Porta de Celenga nastalo je po davnoj dubrovačkoj obitelji Celanga, a prevedeno kao Vrata Celenge, spominje se još u petoj knjizi Statuta Dubrovačke Republike iz 1272. godine. Možda je već kod tog prvog imenovanja ove ulice došlo do igre riječi, igre ondašnje čeljadi s nazivima, jer ta znana obitelj zvala se Celanga, a vrlo slična toj je riječ „celenga“.

Razlika je tek u pretvaranju četvrtog slova „a“ u „e“, te se dobiva nova riječ koja u ta davna vremena označava polugu za izvlačenje vode iz tadašnjih gustijerni, pučeva – celenga! Istina, netko je pronašao kako se u grčkom jeziku za polugu za vađenje vode koristi riječ „kelon“, ali kad se zna kako dubrovački i grčki jezik nisu imali nikakvih dodira, očito je to bila neka vesela igra riječima tadašnjih stanovnika Grada i posebno ulice Od Puča. I tako je od imena te znane obitelji tek izmjenom jednog slova dobiveno nešto drugo.
 
MINI HOTEL
 
Središnja zgrada ove ulice, upravo ona spojena onim prelijepim voltom, bila je prvo i nekad davno palača obitelji Celanga. Tu su nekad i bila ta velika vrata iz naziva ulice kojima se išlo gore uz skale do Mira i Kaštela, pored Rupa sve do Svete Marije. Uz jako puno bunara, puča s vodom. Nakon trešnje 1677. godine palača je narušena, a koliko je znano ta velika obitelj nestaje.

Ipak nekoliko godina iza palača se obnavlja u renesansnom stilu, kako i tko malo je znano, ali je znano kako je dugo godina iza čeljad zove Đurđevićeva palača, po svećeniku, pjesniku, astronomu Ignjatu Đurđeviću. Po njemu se zove i prva ulica od Široke prema Roku, al' potpuno krivo – Đorđićeva! Već nekoliko godina ta prelijepa zgrada u privatnom je vlasništvu, pretvorena je u luksuzni mini hotel i nazvana „Celenga“.     

I danas, nakon svih tih stoljeća, ova ulica je zaista jedna od najljepših u Gradu. Premošćuje je taj prelijepi veliki volat, na nekoliko mjesta su posebni ulazi s tek nekoliko skalina u kuće, sve je puno cvijeća, zelenila i zapravo, puna je života. Sa obje strane spojena je s drugim većim ulicama s dvije male ulice; s Božidarevićevom spaja je mala ulica čudna i precizno označena imena – Prelazna, a na drugu stranu, preko placete gospara Šapra do ulice Od Domina spaja je druga mala, kratka ulica – Hliđina, kako pogrešno piše, a trebao bi pravilno Hiđina, jer nosi ime po pjesniku i prevoditelju iz 18. stoljeća Đuru Hiđi.  
 
TKO JE NOVI KNEZ
 
Ovu ulicu moja generacija ipak najviše zna po našem velikanu Nikši Hrdalu! Za čut bar dio priče treba do njega na Ploče, gdje živi zadnjih godina. A kako on vanka u ove vruće dane malo izlazi, ide lagani đir do kuće u kojoj se rodio i dugo živio, do Vrata Celenge. S prozora mi maše njegov nećak, Oskar Jeljenić, sjajni momak i izvanredni član Judo kluba „Ure Nage“.

Inače, jedinog sportskog kluba koji djeluje unutar zidina, u Gradu. Dobitnik je mnogih medalja, osvajao je puno toga, al' ime mu u naslovu našeg županijskog tjednika završi tek neki dan kad je – izgubio! Tako vam je to u našem novinarstvu.    

I za kraj ovog đira; počele su naše Igre, svašta se nešto događa, a pred nama je i blagdan Gospe od Karmena i još jedna Noć Porporele, u ponedjeljak 16. srpnja. Nakon kraće pauze, poradi problema s EU, konačno se bira i novi Knez Republike Porporele! Pa se čeljad već sad u velike pita tko će nama zamjeniti Kneza Marka Engleza!

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro