Aktualno

VOZITE LI PRAVILNO DJECU U AUTOMOBILIMA? Autosjedalica uvijek i bez iznimke

VOZITE LI PRAVILNO DJECU U AUTOMOBILIMA? Autosjedalica uvijek i bez iznimke

Kako bi javnosti skrenuli pozornost na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa i pravilnog prijevoza djece u vozilu, policijski službenici Policijske postaje Metković su u četvrtak, 3. rujna proveli preventivnu akciju ispred dječjih vrtića u Metkoviću i Opuzenu. Tom su prilikom ukazivali roditeljima na važnost korištenja sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje, odnosno na pravilan prijevoz djece u vozilima, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Tijekom preventivne akcije podijelili su brošure Udruge Roda ‘Autosjedalica uvijek i bez iznimke’, a roditelji i djeca pozitivno su reagirali na prisutnost policijskih službenika ispred obrazovnih ustanova te su sa zanimanjem saslušali savjete o pravilnom prijevozu djece u vozilu.

Djeca su posebno ranjiva skupina sudionika u prometu, a posljednjih se godina u Hrvatskoj povećava udio djece stradale u prometu u svojstvu suputnika u vozilu. Kako bi se smanjilo ozljeđivanje djece u vozilima, djeca trebaju biti smještena i pravilno vezana u odgovarajućim sigurnosnim sjedalicama ili postoljima sukladno svojoj dobi, visini i težini.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je obaveza pravilnog prijevoza djece u vozilima. Sva djeca niža od 150 centimetara moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju koje je pričvršćeno za automobil. Da bi sigurnosna sjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora odgovarati djetetu, mora biti pravilno postavljena i dijete u njoj mora biti pravilno vezano. Dijete je pravilno vezano kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora.
Iznimno, djeca visine od 135 do 150 centimetara smiju se voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu.

Prevoženje djeteta na prednjem sjedalu je najnesigurnije i treba se koristiti samo nužno. U slučaju da vozač vozila prevozi dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na mjestu suvozača, mora obavezno deaktivirati zračni jastuk, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

10 zlatnih pravila: koristite se sigurnosnom sjedalicom uvijek i bez iznimke, koristite se sigurnosnom sjedalicom primjerenoj djetetovu fizičkom razvoju, uvijek pratite upute proizvođača, pri svakoj vožnji vežite dijete u sigurnosnu sjedalicu, pri svakoj vožnji pričvrstite sigurnosnu sjedalicu za vozilo, bez obzira na to je li dijete u njoj ili nije, ne vežite dijete u sigurnosnu sjedalicu u jakni ili drugim debelim komadima odjeće, ne koristite se sigurnosnom sjedalicom koja je bila u sudaru, ne koristite se sigurnosnom sjedalicom čiju povijest ne poznajete, ne koristite se sigurnosnom sjedalicom koja ne odgovara vašem vozilu, djeca trebaju svoje roditelje – vežite sebe uvijek i bez iznimke!

Pročitajte još

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist