DuList IN

VOLITE SVOJE OČI? Onda prestanite s ovim navikama

VOLITE SVOJE OČI? Onda prestanite s ovim navikama

Oči ljeti trebamo zaštititi isto kao što štitimo kožu. I one su izložene štetnom UV zračenju, slanoj vodi, pijesku što, ako ne poduzmemo zaštitne mjere, može dovesti do infekcija, oštećenja vida i drugih problema s očima.

Doznajte kojih je to 8 najčešćih grešaka koje ljeti štete očima i kako ih izbjeći, a koje donosi portal Zadovoljna.hr!

1. Gledate u sunce
Možda mislite da povremeno nenošenje sunčanih naočala nije  problem, ali pretjerano izlaganje očiju UV zrakama u kratkom vremenu može izazvati ozbiljno oštećenje očiju. I samo jedan dan bez naočala na plaži može uzrokovati fotokeratitis, bolno stanje očiju koje se javlja uslijed izlaganja očiju UV zrakama, čiji su simptomi suhoća očiju, svrab, crvenilo i natečenost.

Šteta nije trajna, ali trajni problemi mogu se javiti godinama kasnije, poput izraslina u očima, nastanka katarakte ili sive mrene te degeneracije makule što može dovesti i do značajnog slabljenja vida.

2. Nosite loše sunčane naočale
Kada nosite jeftine sunčane naočale koje ne blokiraju UVA i UVB zrake isto je kao da uopće ne nosite naočale. Najbolji izbor bit će polarizirane sunčane naočale koje blokiraju 99 do 100 posto UV zračenja te u isto vrijeme omogućavaju jasan vid. Izaberite okvire koji štite oči i kod sljepoočnica.

3. Ne nosite naočale kad je oblačno
Sunčeve zrake mogu djelovati vrlo snažno na oči i kada je oblačno. Zato ljeti tijekom dana uvijek, bez obzira na to kakvo je vrijeme, nosite sunčane. Za dodatnu zaštitu klonite se sunca kada je UV zračenje najintenzivnije, od 8 do 10 te od 14 do 16 sati.

4. Mislite da vam kapa/šešir štiti i oči
Pokrivala za glavu odlično štite uši, vrat i lice od UV zračenja, ali ne i oči jer su one izložene i zrakama koje se odbijaju od površina kao što su voda i pijesak. Voda reflektira i do 100 posto, a pijesak do 25 posto UV zraka. Zato uz pokrivalo za glavu uvijek nosite i sunčane naočale.

5. Nosite kontaktne leće dok plivate
Plivanje s kontaktnim lećama može prouzročiti infekciju rožnice i pogoršanje vida. Uvijek prije ulaska u vodu skinite leće.

6. Otvarate oči pod vodom
Nijedna morska voda nije potpuno sterilna zbog čega možete ‘zaraditi’ bakterijske i virusne infekcije te imati zamagljeni vid ukoliko otvarate oči pod vodom. Stvorite naviku nošenja naočala za plivanje.

7. Ne stavljate zaštitnu kremu oko očiju
Na kapke i područje oko očiju obavezno nanesite kremu s minimalnim zaštitnim faktorom 30. Koristite kremu namijenjenu isključivo očima (ili očima i licu), a najbolji izbor bit će krema na bazi minerala jer je mogućnost iritacije najmanja.

8. Trljate oči dok je u njima pijesak
Pijesak u očima može uzrokovati abraziju rožnice, gubitak površinskoga epitelnog sloja rožnice oka, a ako oči onda još trljate može izazvati dodatnu štetu. Uđe li vam pijesak u oči isperite ih neslanom vodom i trepnite nekoliko puta. Ne prođe li nadraženost okka ni nakon sat vremena obavezno posjetite liječnika kako se ne bi razvio ulkus rožnice.

Pročitajte još

Severina prije nastupa u Revelinu objavila video s aerodroma: ‘Ovaj čovjek me stalno prati’

Dulist

[ŽUPSKI PJAT] ‘Priče iz Mlina’ Vedrana Mezeija u mističnoj atmosferi stare mlinice obitelji Duper

Dulist

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist