Aktualno

Vodovodu 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Dujmović: Neće oba ulaza u grad biti zatvorena semaforima!

Vodovodu 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, Dujmović: Neće oba ulaza u grad biti zatvorena semaforima!

Dubrovačkom Vodovodu odobreno je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt izgradnje i rekonstrukcije sustava vodoopskrbe i odvodnje u naseljima Štikovica – Vrbica – Lozica i Mokošica rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Valentin Dujmović.

– Mi smo jučer dobili od Ministarstva poljoprivrede dobili potvrdu da su nam odobrili devet milijuna kuna bespovratnih sredstava. Grad Dubrovnik sudjeluje s 10 posto, jedan dio financiraju Hrvatske vode, ostatak ide iz fondova EU – rekao je Dujmović te dodao kako je ovaj projekt izabran među njih 26.
-Riječ je o 3 500 metara vodoopskrbnog cjevovoda, 1200 metara odvodnje u Lozici te kanalizacijska crpna stanica u Lozici. Izgradnjom crpne stanice u Lozici uvelike ćemo doprinijeti kvaliteti mora jer više neće biti ispusta kanalizacije u more – rekao je Dujmović.
– Ovaj projekt će riješiti i problem koji su imali građani za vrijeme punjenja vodom velikog broja kruzera u luci Gruž jer su okolna naselja imala problem zbog čega smo morali ograničiti punjenje. Na taj način smo tu priču riješili, i kruzeri će moći uzimati vode koliko god im treba, a mi tu vodu naravno i naplatiti – istaknuo je on te napomenuo kako će radovi, čije je predviđeno trajanje oko devet mjeseci početi čim se potpišu ugovori o sufinanciranju.
Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako je riječ o sredstvima iz kohezijskih fondova EU.
– Mi smo zadovoljili glavni uvjet, a to je visoki stupanj spremnosti projektne dokumentacije za te fondove. Ovaj projekt značit će kako na predjelu naselja Nuncijata i Gruž neće više dolaziti do povremenih prekida vodoopskrbom – rekla je Šimac Bonačić.

Nema semafora na oba ulaza u Grad?

Na upit hoće li se zatvoriti cesta za vrijeme trajanja radova i kad će početi radovi Dujmović je istaknuo kako je u tijeku izrada plana radova, a kako će se vrijeme odrediti u koordinaciji sa svim službama.
-Ne znamo hoće li se ili gdje zatvarati cesta, mi možemo dok su semafori na vidikovcu prema Župi i dok se radi Zagrebačka ulica raditi onaj dio radova koji je izvan ceste. To treba tek koordinirati sa svim nadležnim službama – rekao je Dujmović.
Na pitanje zašto je INA toliko čekala za izmještanje glavne cijevi za vodu Dujmović je istaknuo kako se oni nisu slagali s radovima ljeti, a kako bi se sada to trebalo napraviti na način da se građanima ne isključuje opskrba vodom.
-Ina je htjela raditi to ljeti, a mi to nismo htjeli dozvoliti jer bi građane i bolnicu ostavili na desetak sati bez vode. To nije bilo prihvatljivo, a idemo na rješenje da građani uopće ne moraju ostati bez vode. Smanjili smo pritisak u cijevima, a radovi će se odrađivati u noćnim satima, od 22 do 6 ujutro. Plan je da će se to završiti do početka prosinca, a mi smo sve izvršili s naše strane. Ina je imala nekih problema sa svojim izvođačem, a radove izmiještanja cijevi financirat će u potpunosti oni– rekao je Dujmović.
Na upit o problemu smrada u Sustjepanu, cjevovoda zbog kojeg je cesta bila zatvorena gotovo 5 mjeseci Dujmović je rekao kako je u tijeku priključenje svih kućanstava.
-Tamo se nažalost jedan dio cisterni koje crpe iz privatnih septičkih jama ispušta. To ćemo riješiti sa dovršetkom pročistača otpadnih voda u Orašcu 20. prosinca.
Dujmović je rekao i kako je u tijeku rješavanje glavnog kanalizacijskog odvoda koji izlazi iz Petke te istaknuo kako će se uskoro raditi na izmjeni sustava tamo koji je dotrajao.

Pročitajte još

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist

Svjetski je dan slobode medija

Dulist

‘DA SAM JA NEKO’ Enis Bešlagić s autorskom predstavom stiže u Dubrovnik!

Dulist