AktualnoUrednički izbor

VODOVOD O OMBLI ‘Dali smo suglasnost za istraživanja, ispitat ćemo eventualan utjecaj plastičnih cijevi’

VODOVOD O OMBLI 'Dali smo suglasnost za istraživanja, ispitat ćemo eventualan utjecaj plastičnih cijevi'

U tiskanom izdanju objavili smo saznanja volonterske speleološke inicijative koja su objavljena na stranici ‘Čisto podzemlje’ o značajnom izvorišta Omble građevinskim materijalom i desecima kilometara plastičnih cijevi, koje se zbog utjecaja vode raspadaju. Osim stručnjaku biologu i speleologu Ruđeru Novaku, za komentar smo se obratili i Vodovodu čiji pisani odgovor prenosimo u cijelosti.

-Vodovod Dubrovnik informaciju o pronađenim cijevima u špiljama na izvorištu rijeke Omble dobio je prije nekoliko dana, nakon što su obznanjeni rezultati speleoronilačkog istraživanja. Budući je riječ o iznimno zahtjevnom i opasnom pothvatu kojeg mogu izvesti samo za to obučene osobe, Vodovod je bio zainteresiran za njegovo provođenje te je po primitku zahtjeva i dao dopuštenje za njegovo izvođenje. Istraživanje je pokazalo da su tamo ostavljene cijevi još iz vremena istražnih radova za izgradnju HE Ombla, a koje je provodila Hrvatska elektroprivreda – odgovorili su nam iz Vodovoda.

Naglašavaju kako je ‘bitno istaknuti kako Vodovod Dubrovnik nema nadležnost na predmetnom području koje je istraživano, već su za njega, kao i za sva ostala izvorišta i slivove u Republici Hrvatskoj, nadležne Hrvatske vode’.

-Što se tiče opasnosti od prisustva mikroplastike u vodoopskrbnom sustavu, obzirom na nova saznanja Vodovod će ispitati eventualan utjecaj ostavljenog materijala i o istome obavijestiti Hrvatske vode. Bitno je naglasiti da su sva dosadašnja ispitivanja, analize i uzorkovanja vode na samom izvorištu i u vodoopskrbnom sustavu od strane nadležnih institucija Republike Hrvatske odgovarala svim zakonskim propisima i normama koje se tiču vode za ljudsku potrošnju – zaključili su iz Vodovoda.

Foto: Čisto podzemlje – P. Kovač Konrad

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist