Zanimljivosti

Voće koje potiče mršavljenje, jača imunitet i snižava krvni tlak

Voće koje potiče mršavljenje, jača imunitet i snižava krvni tlak

Smokva sadrži mnogobrojne fitonutrijente, vitamine i antioksidanse, te je jedna od najzdravijih mediteranskih voćki. Osim što je ukusna, kako prenosi WebMD, ima zdravstvene dobrobiti zbog čega dijetetičari preporučuju da ju konzumiramo što je češće moguće, pogotovo kada im je sezona, prenosi Index.

Snižava povišeni krvni tlak i pospješuje mršavljenje

Visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, može dovesti do komplikacija poput bolesti srca i moždanog udara. Jedan čimbenik koji dovodi do visokog krvnog tlaka je neravnoteža kalija uzrokovana unosom previše natrija, a premalo kalija putem prehrane.

Upravo su zato smokve odlična namirnica bogata kalijem i mogu pomoći u ispravljanju te neravnoteže. U međuvremenu, visoke razine vlakana u smokvama mogu pomoći pri uklanjanju viška natrija iz sustava te također pospješiti mršavljenje.

Jača imunitet

Probavni problemi kod ljudi itekako variraju, objašnjavaju liječnici, i to od zatvora, grčeva, nadutosti pa sve do proljeva. Koji god problem postojao, konzumacija smokava navodno može pomoći zahvaljujući velikom sastavu vlakana.

No osim visokog sadržaja vlakana, smokve pomažu probavi na još jedan način. Izvrstan su izvor probiotika koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje crijeva, a samim time dokazano jačaju naš imunitet i štite nas od potencijalnih bolesti.

Održava gustoću kostiju

Dijetetičari naglašavaju kako su smokve odličan izvor kalcija i kalija, a ovi minerali dokazano poboljšavaju, odnosno održavaju gustoću kostiju što zauzvrat može spriječiti stanja poput osteoporoze. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalijem može poboljšati zdravlje kostiju, dok se pokazalo da redoviti unos kalcija poboljšava mineralnu strukturu kostiju kod djece i adolescenata.

Pročitajte još

MIHAELA SE VRAĆA U SURVIVOR ‘Vidim se kao vođa tima, ali…’

Dulist

DOČEKALI ZLATNE VATERPOLISTE Uprava ACI d.d. primila svjetske prvake

Dulist

DIVNA GESTA U BUTIZI NA GRUDI ‘Hvala roditeljima koji su ih odgojili’

Dulist