Aktualno

VLASNICI BUTIGA O RADU NEDJELJOM Brbora: Nije smak svijeta!

VLASNICI BUTIGA O RADU NEDJELJOM Brbora: Nije smak svijeta!

Vlada je Hrvatskom saboru upu­tila Konačni prijedlog zakona o izmje­nama i dopuni Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tije­kom kojih bi radili. Jesu li za rad nedje­ljom ili ne, pitanje je koje smo posta­vili vlasnicima ‘kvartovskih’ butiga u Gradu, koje u posljednje vrijeme možemo nabrojati na prste jedne ruke. No, neki od vlasnika rado su popričali s nama na ovu temu. Vlasnik butige DB Kantun Ivo Brbora ističe da je za to da se nedjeljom ne radi.

— Nije to smak svijeta. Bio sam nedavno u Austriji i ne možeš nedjeljom ništa kupiti. Tko se buni? Nitko. Kupit će ljudi u subotu. Naviknut će se svi. Neće nitko ostati gladan i neće se pro­met smanjiti. Ono što je netko potrošio nedjeljom, sad će potrošiti u petak ili subotu. I to će se nadoknaditi – rekao je. Trenutno nedjeljom rade od 7 uju­tro do podne. Šesnaest radnih nedjelja iskoristit će tijekom ljetnih dana.

— Naša mišljenja neće ništa promi­jeniti. Što je Vlada ‘zacrtala’, to će na kraju biti tako. I neka bude tako… – kazao je Brbora.

‘Treba se adekvatno platiti radnika’
Butiga ‘Una’ na Nuncijati otvorena je nedjeljom, samo u jutarnjim satima. Vlasnica butige Enesa Džubur kratko komentira da bi se prilagodila, ako i kada bi nova pravila stupila na snagu. ‘Nemamo baš izbora’, reći će. Anita Maslać, vlasnica butige ‘Mala spenza’ u Zlatnom potoku za DuList je također komentirala temu.

— Od 1. siječnja uveli smo da ne radimo nedjeljom. U planu nam je u sezoni, točnije od 1. travnja otvoriti i početi raditi nedjeljom. Za to sam da se radniku adekvatno plati rad nedjeljom i da ima slobodan dan. Ali, svakako sam za to da nema zabrana i da se pusti ljude da se radi. Ako se donese novi zakon, morat će se poštivati – naglasila je.

‘Ista pravila za sve subjekte’ 
Pitali smo i velike trgovačke cen­tre kako planiraju raditi na području Dubrovnika u slučaju izmjene zakona. Odgovorili su nam iz Konzuma i Studenca.

-S obzirom na to da Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini dopušta ukupno šesnaest radnih nedjelja u godini, Konzum će sukladno potrebama i potražnji definirati o kojim se konkretno datumima i lokacijama radi na području cijele Hrvatske. Odluka o radnim nedjeljama donosit će se na temelju potreba turističke sezone, blagdana, mikrolokacijskih događanja i drugih relevantnih čimbenika. Dodatno bismo istaknuli kako podupiremo ista pravila za sve poslovne subjekte koja neće stavljati u povlašteni položaj niti jednog sudionika – ističu iz Konzuma.

-Ukoliko Hrvatski sabor usvoji prijedlog izmjena Zakona o trgovini, Studenac će ga poštivati i primjenjivati kao i sve zakone i pravilnike Republike Hrvatske do sada, koristeći zakonsku mogućnost odabira kojih 16 nedjelja će biti radne. U tom ćemo slučaju pravovremeno obavijestiti naše kupce u cijeloj Hrvatskoj o točnim datumima radnih nedjelja u prodavaonicama Studenca – reći će iz Studenca.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist