Aktualno

ONI NAS SNIMAJU! Novi trend video nadzora iz kafića na Stradunu

ONI NAS SNIMAJU! Novi trend video nadzora iz kafića na Stradunu

Jeste li primijetili nadzorne kamere postavljene na ulaze u dva ugostiteljska objekta na Stradunu? Na njih su nam pažnju skrenuli naši sugrađani, među kojima se potaknula i rasprava je li riječ o ‘pokretanju’ novog trenda na najljepšoj ulici na svijetu. Naime, dobar dio poslovnih prostora na Stradunu pokriven je video nadzorom, ali unutar samih objekata, o čemu svjedoče i naljepnice na njihovim izlozima putem kojih se svi oni koji ulaze u te prostore upozoravaju kako je ‘objekt sniman’. Stoga su neki pojavu kamera izvana, dakle na samim ulazima u objekte nazvali novim trendom te se zapitali hoće li ih na taj način postaviti i ostali. No, njihovo postavljanje zapravo i nagrđuje izgled Straduna.

Konzervatori sve prebacuju na Grad
Tragom informacija koje su do naše redakcije stigle od zabrinutih čitatelja, koji upozoravaju i na zaštitu osobnih podataka, obratili smo se Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, s obzirom da je ipak riječ o objektima unutar zaštićene povijesne jezgre i to na samom Stradunu, ali i Gradu Dubrovniku. Zanimalo nas je treba li za postavljanje nadzornih kamera suglasnost konzervatora te pod kojim je uvjetima dozvoljeno njihovo postavljanje. Međutim, iz Ministarstva kulture i medija sve prebacuju na Grad Dubrovnik, odnosno na gradsku Odluku o komunalnom redu. —Sukladno članku 104. Zakona o komunalnom gospodarstvu, postavljanje različitih uređaja na zgrade propisuje se Odlukama o komunalnom redu gradova i u ovlasti je komunalnog redarstva jedinica lokalne samouprave. U Odluke o komunalnom redu ugrađuju se konzervatorske smjernice kako bi se umanjio potencijalni negativan utjecaj na vrijednosti zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina ili onemogućilo fizičko oštećenje pojedinačnog kulturnog dobra. Odlukom o komunalnom redu iz rujna 2020. godine, Grad Dubrovnik je propisao uvjete za postavljanje raznih vrsta urbane opreme, pa tako i opreme za video nadzor koja se prema toj Odluci može postaviti na mjesta na kojima ne utječe negativno na građevine i ambijente graditeljske baštine – odgovorili su iz Ministarstva kulture i medija.

ONI NAS SNIMAJU! Novi trend video nadzora iz kafića na Stradunu

Grad: pokrenut ćemo njihovo uklanjanje
S druge strane iz Gradske uprave naglašavaju kako Grad Dubrovnik nije nadležan za odobravanje postavljanja nadzornih kamera, već to pitanje regulira Zakon o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.
—Sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika, kojom se na pročelje zgrade ne smije postavljati nikakva oprema (osim uz odobrenje Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku), komunalni redari Grada Dubrovnika započet će sa sankcioniranjem nelegalno postavljenih kamera, odnosno pokrenuti upravni postupak za njihovo uklanjanje – kratko su nam na ovu temu istaknuli iz Gradske uprave.

Zakon i obrada osobnih podataka
Inače, prema spomenutom Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka, obrada osobnih podataka putem video nadzora može se provoditi samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem video nadzora. Video nadzorom mogu biti obuhvaćene prostorije, dijelovi prostorija, vanjska površina objekta, kao i unutarnji prostor u sredstvima javnog prometa, a čiji je nadzor nužan radi postizanja spomenute svrhe koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine. Kad je pak riječ o video nadzoru javnih površina, to je dozvoljeno samo tijelima javne vlasti, pravnim osobama s javnim ovlastima i pravnim osobama koje obavljaju javnu službu, samo ako je propisano zakonom, ako je nužno za izvršenje poslova i zadaća tijela javne vlasti ili radi zaštite života i zdravlja ljudi te imovine. Iz preporuka i uputa Agencije za obradu osobnih podataka na temu video nadzora može se iščitati kako dozvola Agencije nije nužna za obradu osobnih podataka putem video nadzora, ali je potreban valjani pravni temelj. Pri tome je potrebno voditi računa, navode u preporukama iz Agencije, kako Zakon propisuje određena ograničenja u pogledu uspostavljanja sustava video nadzora javne površine i određenih prostorija (primjerice video nadzor radnih prostorija ne smije obuhvaćati prostorije za odmor, osobnu higijenu i presvlačenje). Zapravo, postavljanje video nadzora mora biti opravdano.

Objavljeno 8. ožujka u tiskanom izdanju.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist