Aktualno

Građani na sjednici Gradskog kotara Grad: Turisti bi se trebali pristojno ponašati

Građani na sjednici Gradskog kotara Grad: Turisti bi se trebali pristojno ponašati

 

Otvorena sjednica Vijeća Gradskog kotara Grad održala se poslijepodne u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Na njoj su građani ovog kotara iznijeli tekuće probleme s kojima se susreću. Kao najveći problem predstavlja im buka u ljetnim mjesecima.

– Turisti bi trebali poštovati grad u koji dolaze, pristojno se ponašati i ne ometati javni red i mir – naglasili su okupljeni sugrađani.

Sugrađanin je istaknuo kako bi nadležne službe koje dolaze upozoriti i kazniti pijane strance trebale bolje znati strane jezike.

– U Gradu postoji Društvo vodiča, čiji bi slobodni članovi uvijek mogli intervenirati i prevoditi u takvim situacijama – kazao je poznati turistički vodič.

Ukazalo se i na potrebnu bolju kontrolu dječjeg igranja nogometa ispred Sponze zbog potencijalnog ugrožavanja prolaznika.

Sugrađani su izdvojili slučaj s iznajmljivanjem unutar povijesne jezgre. Problem predstavljaju pojedinci koji iznajme veći broj apartmana, a pojedini čak i veći broj kuća. Navedeni iznajmljivači imaju običaj svoje goste dovesti u smještaj bez daljnje kontrole.

– Mislimo kako je vrlo važno regulirati buku, odrediti kućni red i na neki način odgajati ljude da budu obzirni prema stanarima ovog područja – složno su rekli prisutni sugrađani.

Predložene su i tematske radionice koje će s ciljem efikasnije provedbe Plana upravljanja organizirati Kotar u suradnji s građanima. Na jednoj od radionica raspravljat će se o navedenom kućnom redu za iznajmljivače unutar zidina.

Kao veliki problem istaknula se i nemogućnost odvajanja otpada, kao i nedovoljan broj koševa za smeće. Jedan od problem koji se javio u Gradu su i HEP brojila za struju, koja nisu u funkciji. Stoga sugrađani, kako navode, dobivaju ogromne račune jer ono što se nije očitavalo kroz razdoblje od druge polovice 2021., uračunava se u današnje troškove.

Sugrađani su iznijeli kritike po pitanju higijene, odnosno neodržavanja prostora place na Gundulićevoj poljani, ali i curenje kondenzata iz klima uređaja po svim ulicama Grada, zbog čega obolijevaju i životinje – mačke i golubovi.

Vrlo bitnu stavku koju je potrebno usvojiti jest i prolaženje Hitne pomoći preko Pila. Taj prijedlog će se poslati Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jedan od prijedloga je i potpuno otvaranje ulaza u dvije Buže kako bi se omogućio neometan prolaz, naročito u slučaju nesreća, ali i kako ne bi više moglo doći do zaključavanja turista u večernjim satima.

– Ljudi su došli i rekli što ih muči. Treba se borit za to – naglasio je predsjednik Gradskog kotara Marin Krstulović.

Tijekom sjednice, vijećnica Ana Žuvela je na govornici objasnila što znači Plan upravljanja i što je njegov obuhvat.

– U iscrpnom procesu Plan upravljanja donio se u vijećnici prije točno dvije godine. On ima regulativnu snagu, ali ona nije zakonski utemeljena. On nema svoje zakonsko uporište poput, primjerice, planovi uređenja i konzervatorske smjernice. Dubrovnik ga je trebao izraditi 2007. kada se o tome počelo razgovarati, no desetljećima se opiralo tome, a njegova osnovna svrha je da pomiri dvije razine. Prvo je očuvanje spomeničkog dobra, to je baš dizanje svjesnosti svjetskog dobra, a drugo je meka razina, život u gradu, svakodnevni procesi, promet, dostava, sve što nas muči u svakodnevnici – naglasila je Žuvela i dodala kako ovaj Plan još uvijek nema svoj sažetak.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist