Grad

VLAŠIĆ O NOVIM PROMJENAMA Mali broj ugostitelja će sad otvarati objekte, čeka se veće popuštanje mjera

VLAŠIĆ O NOVIM PROMJENAMA Mali broj ugostitelja će sad otvarati objekte, čeka se veće popuštanje mjera

Prema odluci HZJZ-a, od 20. travnja dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i catering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Predsjednik dubrovačke Udruge ugostitelja Ante Vlašić naglašava kako se među 11 objavljenih pravila, ističe mogućnost obavljanja takeout-a, odnosno preuzimanja hrane ispred objekta.

– Jedina je razlika što se sad službeno legaliziralo i dopustilo obavljanje takeout-a. To se dosad nije smjelo. I dalje kafići ne mogu raditi, jedino ako će napraviti kavu za zainteresirane koji je onda mogu preuzeti na ulazu. Što je apsurd. Ove sadašnje mjere će pomoći isključivo onima koji rade dostavu i take-out – rekao je Vlašić. U cijeloj priči ističe nejasnoću jer je Ministarstvo turizma 19. ožujka među svojim uvjetima dopustilo i take out, no u međuvremenu je nastupila izmjena o tome da se to ne smije raditi, a taj naputak nikad nisu dobili.

– 20. travnja je Državni inspektorat donio odluku prema kojem se to ne može raditi. A ugositeljima to nikad nije rečeno. I zbog toga je nekoliko ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj i zatvoreno – objašnjava Vlašić. Pita se ‘kojem genijalcu je palo u ovom pa skoro ratnom vremenu slati inspekcije i provjeravati takve stvari i zatvarati lokale koji jedva uspijevaju nešto raditi’.

Što se tiče dubrovačke ugostiteljske scene, kaže kako su dosad tek neki objekti mogli raditi dostavu, odnosno organizirali su se po tom pitanju.

– Mislim da se više lokala neće otvoriti jer nemamo više potrošača nego od onih koje smo imali u proteklih mjesec dana. Neće previše utjecati. Možda će, 1 ili 2 lokala koji dosad nisu mogli raditi dostavu, u ovom slučaju početi raditi. Pretpostavljam kako će biti povećanje od 5 posto. Za jedan objekt znam sigurno da će pokrenuti posao, ali vjerojatno će se pojaviti još neki, no to je mali broj – rekao je ističući dalje kako se nada da će uskoro biti revidirane mjere s obzirom, da je, ‘u padu broj zaraženih i situacija je bolja’.

– Vjerujem da će se mjere revidirati kroz 15-ak dana te će doći do popuštanja i da će moći raditi ugostiteljski objekti, uz poštivanje mjera sigurnosti, ali da one neće biti neostvarive ili financijski neisplative – rekao je Vlašić.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist