Grad

VLAHUŠIĆ ‘Zimski festival je otkazan!’

VLAHUŠIĆ 'Zimski festival je otkazan!'

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u subotu u Dubrovniku kako će Zimski festival biti otkazan zbog odluke Ministarstva kulture kojom se zabranjuje postavljanje ugostiteljskih kućica na Stradunu.

Vlahušić je na konferenciji za novinare održanoj odmah nakon svečanosti dočeka milijuntog gosta, novinarima rekao kako još uvijek nije dobio formalan dopis u kojem Ministarstvo kulture zabranjuje postavljanje šatora ispred svetog Vlaha te ugostiteljske kućice na Stradunu, ali istaknuo kako je za odluku znao neslužbeno prije nego što je objavljena.

– Ako je zabrana Ministarstva kulture točna to znači da nema koncepta Zimskog festivala koji sam samostalno osmislio i koji je prošle godine pokazao izvanredan uspjeh jer je vratio život na Stradun. Imali smo pozitivno mišljenje UNESO-a, Ministarstva kulture i svih službi koje su bile potrebne za proteklu godinu. Negativno mišljenje Konzervatorskog odjela tad je bilo samo jedno mišljenje koje nismo morali poštovati i ja sam tad rekao da ga neću poštovati – rekao je Vlahušić te dodao kako su pripreme ove godine bile znatno ozbiljnije te kako su otklonjeni svi uočeni nedostatci.

– Dodali smo sakralni dio od Crkve svetog Vlaha do Kneževog dvora bez ikakvog komercijalnog dijela. Kućice smo smanjili, dodali smo hortikulturu, dodali smo umjetničke iskaze i maknuli trgovinu sa Straduna. Cijeli taj prikaz smo na vrijeme predali Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, imali smo Povjerenstvo koje je vodio pomoćnik ministra kulture Davor Trupković i u kojem je bila i pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća. Oni su nam dali pozitivno mišljenje uz uvjet da dostavimo mišljenja hitnih službi. Sve smo to dostavili Ministarstvu kulture – rekao je Vlahušić te dodao kako je Ministarstvo ipak donijelo negativno rješenje.

Dubrovački gradonačelnik je istaknuo kako je u međuvremenu raspisan poziv za zakup kućica, a smatra kako je predlaganje da se ugostiteljske kućice izmaknu na predio Brsalja ili na Gundulićevu poljanu ”ruganje s Dubrovnikom”.

– Ako ovako ostane nema ni Meda na Stradunu, ni saonica, sve ono što je činilo Grad. Kućice su ove godine trebale biti uniformirane, ali nisu činile ugođaj same za sebe. Rasvjete imate gdje god, ali nemate osmijeh ljudi koji se vesele na Stradunu. Mi ćemo napraviti u Gružu i Lapadu što možemo, ali cijeli Zimski festival kao takav je otkazan. Nema ni zabava ispred Crkve svetog Vlaha, nema ničega jer nema svrhe. Ne možete istrgnuti 90 posto iz korica jedne knjige i ostaviti samo naslov i reći da je to isto – rekao je Vlahušić.

Odgovarajući na novinarski upit o tome zašto je Ministarstvo kulture donijelo ovakvu odluku, Vlahušić je odgovorio kako je pozitivno mišljenje postojalo dok je ministar bio Zlatko Hasanbegović.
– Na vrijeme je sve prikazano, ne govorim o nikakvim imenima nego što su činjenice. Koncept je bio prihvaćen, široko Povjerenstvo je reklo da je to prihvatljivo – rekao je Vlahušić te na upit istaknuo kako se nije čuo s novom ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.
– Moje je da poštujem odluke, kućica nema i nastupila je zabrana njihovom postavljanju – rekao je Vlahušić te zaključio da Ministarstvo kulture ima pravo to zabraniti.

Odluka o zabrani još nije službeno objavljena, no uslijedila je nakon sastanka održanog 28. listopada u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.
Kućice se ne prihvaćaju kako bi se spriječilo oštećenje i onečišćenje uljem i masnoćama koje otječu u povijesnu kanalizaciju koja je uz Stradun vrednovana kao zaštićena povijesna jezgra Dubrovnika.
Prodajne kućice su dopuštene, a moguće ih je rasporediti duž Straduna, no njihovim postavljanjem ne smije se se oštetiti kamen i moraju biti dovoljno odmaknute od okolnih objekata.
Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva predlažu da se ugostiteljske kućice izmjeste sa Straduna na Gundulićevu poljanu, u Porat, na Brsalje te u Lazaret, kako bi se aktivirali i drugi zanimljivi gradski prostori.
Inače, u sklopu dubrovačkog Zimskog festivala ove godine na Stradunu trebalo je biti postavljeno 16 ugostiteljskih i isto toliko montažnih kućica za obavljanje trgovine.
Kućice na Stradunu i prošle godine privukle su veliku medijsku pažnju kada su Konzervatori tražili njihovo uklanjanje, no taj zahtjev je stavljen van snage mišljenjem Ministarstva kulture po kojem montažne kućice nisu ugrožavale kulturnu baštinu.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist