GradPolitika

Vlahušić: Proračun ide u petak na sjednicu. Nakon toga ne razgovaram više

Vlahušić, Pavlović

U Maloj vijećnici Grada Dubrovnika danas je održan kolegij gradonačelnika ususret sjednici Gradskog vijeća u petak. Iako je dnevni red bio nešto širi, očekivano glavna i praktički jedina tema bio je proračun za 2015. godinu. Naime, ne prihvate li vijećnici taj dokument na ovoj sjednici, po svemu sudeći ići će se u proceduru prijevremenih izbora.
”Imali smo jučer razgovore s političkim strankama, stranke su dale nekoliko amandmana. SDP je dao dva amandmana, oba su prihvaćena, HNS,HSS i HSU nisu imali amandmana, imali su pitanja, Srđ je Grad je imao dosta pitanja, imali smo vrlo iscrpan razgovor. Nisu imali nikakvih primjedbi na proračun, dapače slažu se sa svim elementima. Ivo Gjaja je imao jedan amandman o financiranju asfaltiranja u Kistanju u iznosu od 2 milijuna kuna. To ne možemo usvojiti, ali smo predložili da možemo sufinanfirati s 200 tisuća kuna. HDZ nije došao, Laburisti nisu došli, DDS nije došao. Tri mjeseca nisu dali nikakav prijedlog, možda će dati amandmane do četvrtka ali to je neozbiljno i tu se može raditi samo o ucjeni tipa sad ćemo staviti put na Mars”, rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić te dodao kako su u proračunu usvojeni svi prijedlozi građana koje je gradska uprava ranije pozvala da sudjeluju u sukreiranju financijskog plana za 2015. godinu.
”Može se dogoditi da političke stranke u Dubrovniku ne izglasaju proračun za 2015. godinu, a to će biti jedinstveni slučaj u Hrvatskoj, a to će biti jedinstven slučaj u svijetu da je proračun ispunio želje građana i želje političkih stranaka a da ga se ne izglasa”, istaknuo je Vlahušić koji je jučerašnju odluku Gradskog odbora SDP-a o nepodržavanju proračuna komentirao rekavši da za to vidi samo jedan racionalni razlog.
”Mladen Gojun želi sam ući u Gradsko vijeće”, smatra Vlahušić te dodaje kako će vijećnici glasovati o samoukidanju.
”Prva posljedica neizglasavanja proračuna je ta da Grad iz financijski stabilnog dolazi u fazu nestabilnog i prvi sljedeći proračun može se donijeti najranije za šest mjeseci. U tom razdoblju se prekida arbitraža o Javnoj garaži, a to može značiti da arbitri odluče da Grad mora platiti cijeli iznos od 261 milijuna kuna”, rekao je Vlahušić te dodao kako će u tom slučaju u sljedećih pet godina u Gradu raditi 30 posto ljudi manje, a svi zaposlenici će biti na minimalcu.
Vlahušić je ustvrdio kako je ovdje posrijedi koalicija između SDP-a i HDZ-a u vidu Mata Frankovića i Nika Šalje (kojem je Franković nadređeni u ACI-ju).
”Očito se radi novi savez koji sjedi u Komolcu. Riječ je Frankoviću i Šalji”, rekao je Vlahušić
Odgovarajući na novinarski upit, Vlahušić je odgovorio kako neće isti proračun slati pred vijećnike drugi put ako ga vijećnici ne prihvate u petak, osim u slučaju da za njega unaprijed bude imao pismenu potporu.
”Ako svi vijećnici koji mogu izglasati proračun budu na sjednici i ne budemo imali većinu ja ga neću upućivati ponovno na Gradsko vijeće bez da 13 vijećnika potpiše da će ga izglasati”, rekao je Vlahušić te dodao kako daljnje pregovore i razgovore nakon petka neće voditi.
”Što se mene tiče izbori su najbolje rješenje i to odmah što se mene tiče”, rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist