Politika

DDS ODGOVORIO VLAHUŠIĆU „Nova ‘Garaža’ u Garaži“

DDS ODGOVORIO VLAHUŠIĆU „Nova 'Garaža' u Garaži“

Dubrovački demokratski sabor uputio je gradonačelniku Vlahušiću svoj stav o Prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2015. godinu, kao i o predloženom Sporazumu o uređenju međusobnih prava i obveza između Grada, PBZ-a i MIDIA grupe.

Tekst kojeg potpisuje tajnik stranke Ivan Jelčić prenosimo u cijelosti:

 

„NOVA GARAŽA“ U GARAŽI

 

Gosp. Gradonačelniče,

Zahvaljujemo na Vašem brzom odgovoru od 28.studenog 2014.g. Međutim, fascinirani smo  SPORAZUMOM O MEĐUSOBNIM PRAVIMA I OBVEZAMA kojeg ste nam glede Proračuna za 2015. god,a vezano za problematiku Garaže dostavili, koji je  i dalje grubo opasan za gradski proračun.

Da li Vi gosp. Gradonačelniče  zaista do današnjeg dana niste uspjeli razumjeti problem Garaže ili se radi o novoj „Garaži“ u „Garaži“ tj. novim igrama i netransparentnim dogovorima. S obzirom da Vi niste autor velikog krimena koji se zove Garaža, mada više od pet godina objektivne odgovornosti Vas čini odgovornim.

Želimo vjerovati da Vam je  Sporazum, ovaj put, netko zaista podmetnuo ili se radi o nečemu drugome.

Pišete da  će navedeni Sporazum biti predočen Radnoj skupini za Garažu prije sjednice Gradskog vijeća što je nebitno. Potpuno su nebitni stavovi sudskih vještaka čije mišljenje ne obvezuje nikoga, a vjerojatno puno koštaju.

U našem  ranijem dopisu koji Vam je dostavljen zamolili smo Vas da nam date zakonito i valjano utemeljenje obveze  Grada glede Garaže kako bi se ista mogla naći u Proračunu za 2015. godinu.

TO NISTE UČINILI.

Gosp. Gradonačelniče DDS Vam je već više puta pismeno dostavio svoje stavove, glede Garaže obavijestio javnost kroz diskusiju na sjednici Gradskog vijeća i putem otvorenih pisama pa to činimo opet.

Možete li otkriti autora ovih za Grad štetnih umotvorina iz Sporazuma?

Da li su to Vaši savjetnici,pročelnici i trećerazredni angažirani odvjetnici, koji se teško mogu suprotstaviti vrlo stručnim, izuzetno školovanim, u svijetu poznatim autorima Ugovora o pravu građenja i Ugovora o zakupu i upravljanju. Možda je to ipak zajednički uradak tih svjetskih pravnih varalica s Vašim timom ili su  oni autori i ovog Sporazuma.

Krenimo u analizu Sporazuma o kojem tako ponosno javnost obavještavate,  kao o nečem dobrom, ali o istoj stvari govorite i pišete uvijek najmanje na pet različitih načina. Nastojat ćemo biti pristojni ne koristeći ružne riječi.

  • Zašto su potpisnici ovog Sporazuma samo Grad i Garaža Dubrovnik d.o.o uz supotpis PBZ i to samo na okolnost da je upoznata sa njegovim sadržajem.

Dobro Vam je poznato da je Garaža Dubrovnik d.o.o kao tužitelj  tužila:

Ad1 Ragusa Parking d.o.o i  Ad2 Grad Dubrovnik.

 

Možete reći da je to nebitno a mi Vam tvrdimo da je vrlo, vrlo bitno i predlažemo da u eventualno nekom poštenom i  na zakonu utemeljenom Sporazumu istog bi morale i trebale potpisati:

Garaža Dubrovnik d.o.o

Grad Dubrovnik

Ragusa Parking d.o.o.- u stečaju i

PBZ banka

 

Poznato Vam je da je Ragusa Parking d.o.o. pokrenula predstečajnu nagodbu i da je ista odbačena i propala.

Iz tablice utvrđenih tražbina  u predstečajnoj nagodbi koja je propala, razvidno je da je Garaža Dubrovnik d.o.o ukupno prijavila  263. 265. 585, 76 kuna, a PBZ banka 45.958,237,92 kune.

Inače ukupno utvrđene tražbine u propaloj predstečajnoj nagodbi Ragusa Parking d.o.o. utvrđene su na  iznos od 318. 928. 950, 28 kuna.

Vjerovnici su te svoje tražbine, prijavili u stečajnom postupku, jer je Trgovački sud 15. svibnja 2014. godine je otvorio stečajni postupak nad Ragusa Parking d.o.o.   Na izvještajnom i ispitnom ročištu održanom     11.rujna 2014. godine Stečajni upravitelj je osporio Garaži Dubrovnik d.o.o. iznos od 298.933.009, 07 kuna iz razloga jer se vodi Arbitražni – Sudski postupak kod Gospodarske komore. Svojim Rješenjem Stečajni sudac je Garažu Dubrovnik d.o.o uputio da nastavi voditi započeti postupak.

U obrazloženju se navodi, što je posebno interesantno, za Grad, da je Garaža Dubrovnik d.o.o Ugovorom o cesiji od 11.6.2008. godine sva svoja potraživanja prenijela na PBZ.

Stečajni upravitelj je  osporio tražbinu i Privredne banke Zagreb u iznosu od 57.918.274,57  kuna  također zbog parnice-Arbitraže pred Gospodarskom komorom.

Ono što je u ovom trenutku milijun posto sigurno da se u stečajnom postupku Garaža Dubrovnik  d.o.o. sigurno neće naplatiti  kao niti PBZ.

To dalje zakonski znači da sve ono što se ne naplati u stečajnom postupku vjerovnik i dalje potražuje od jamaca, a to je u ovom slučaju Grad Dubrovnik.

I evo nas gradonačelniče na početku ove priče koju nažalost Vi ,Vaši savjetnici, pročelnici i skupo plaćeni vanjski suradnici ne razumijete ili je u pitanju nešto drugo.

U čl.4.3. Sporazuma kojeg ste nam dostavili piše da je Nacrt nagodbe, ne ove iz Sporazuma, nego buduće Arbitražne sastavni dio ovog Sporazuma-prilog 2-ali on nije priložen ovom dokumentu.

ZAŠTO?

Mi ne znamo što u tom Nacrtu  piše, a pogotovo ne znamo što će pisati u njezinom eventualno konačnom tekstu, a kako će to znati gradski vijećnici u momentu  „izglasavanja“ Proračuna?

Nigdje u tekstu Sporazuma ne piše da se odredbe Sporazuma odnose i na Ragusa Parking d.o.o. To teoretski, a vjerovatno i praktički znači da je moguće da Garaža Dubrovnik d.o.o odustane od potraživanja u Arbitražnom postupku od tuženika  pod Ad2, ali ne i od tuženika pod Ad1.

I to je ono što smo već pisali. Evo nas opet na početku priče jer Grad opet jamči za sve.

DA BI SE OTKLONILA SVAKA DVOJBA NEOPHODNO JE POTREBNO:

 

  • U tekst Sporazuma kao potpisnika uključiti Ragusa Parking –u stečaju d.o.o. kao tuženika, Ad1 i PBZ banku

 

  • U tekstu Sporazuma obvezno popisati sve članke iz Ugovora o zakupu i upravljanju i njegovim Aneksima u kojima je navedena bilo kakva obveza ili jamstvo Grada i proglasiti ih nevažećim potpisom ovog bitno promijenjenog Sporazuma kojeg što smo već rekli moraju potpisati svi.

 

ULOGA PBZ BANKE

Poznato je da je Garaža Dubrovnik d.o.o svojevremeno sva svoja prava prenijela na PBZ  banku, Ugovorom o cesiji i drugim pravnim poslovima. U ovom dostavljenom Sporazumu ( Čl.1.9.) piše da je PBZ neimenovanog datuma izdala potvrdu da je prenijela sva svoja ranija stečena prava na Garažu Dubrovnik d.o.o. pa je stoga, kako tu piše Garaža Dubrovnik d.o.o jedini i isključivi nositelj svih prava i obveza prema Gradu ali fali i prava i obveza prema Ragusa Parkingu d.o.o.

Ali PBZ banka nije potpisnik  Sporazuma na čemu mi inzistiramo nego samo potvrđuje da ga je primila na znanje ( Čl.10.1.).

Što će se dogoditi ako PBZ banka, na što Grad ne može utjecati, ne izvrši ovu Sporazumom nametnutu obvezu?

To znači da ona i dalje potražuje sve one milijune od Grada, odnosno vjerojatnije sva svoja potraživanja po kreditu koji su na dan 31.10.2013. godine iznosili 117.354.560. 68 kuna ( arbitražna tužba glava C točka 43.stavak 2) umanjeno za 40 milijuna, ako ih grad sada plati.

Tko garantira da će se PBZ zadovoljiti s 40 milijuna kuna a za ostatak duga izgubiti jamstvo Grada koji je sigurno bolji platac od Garaže Dubrovnik d.o.o. sredstvima Proračuna i cjelokupnom imovinom na koju PBZ može pokrenuti ovrhu.

Gradonačelniče,

u Čl.1.9. dostavljenog Sporazuma piše da je tekst potvrde sastavni dio Sporazuma-Prilog 1-ali nije priložen Sporazumu, gradonačelniče!

Nema ga, gdje je?

 

PROBLEMATIKA ČL.5 IZ SPORAZUMA

Članak 5. iz Sporazuma ima točke 5.1. do 5.7.

Međutim nedostaje točka 5.6.

Je li to gradonačelniče  samo previd, greška u tiskanju ili nešto drugo?

Ovdje je vrlo interesantno da se pojasni koje su to obaveze iz čl 5.2. „ Naknada  za eventualno nedostajuća parkirna mjesta ponuditelj odabran na javnom natječaju plaćat na način  i prema uvjetima određenim odgovarajućom odlukom Grada“

i iz čl 5.4. „ Spomenička renta za Javnu Garažu i Trgovački centar ponuditelj odabran na javnom natječaju plaćat će na način i pod uvjetima određenim odgovarajućom odlukom Grada i primjenjivim propisima“.

Da li je i kakve obveze unaprijed preuzeo Grad koje ne bi mogao ostvariti radi obveze postupanja u skladu s prisilnim propisima  itd. kad po tome tek treba donijeti odluke.

 

Gradonačelniče koliko znamo postoje Odluke o Spomeničkoj renti i Odluka o parking mjestima.

Zašto ovo pisati? Pojasnite.

Gospodine gradonačelniče još jedno vrlo bitno pitanje mada vjerujemo da do potpisa ovog ovakvog Sporazuma neće doći,  jer je bi to sigurno bila „nova Garaža“ u Garaži.

Ako je kojim slučajem Garaža Dubrovnik d.o.o., blokirana vjerujem da znate, da  se ovaj Sporazum  ne smije potpisati i da je čak sadržajno bitno drugačiji i normalan i koristan za Grad, a  ne ovako štetan.

Da li su Vaši savjetnici, pročelnici i vanjski suradnici provjerili , što nama nažalost nije dostupno, da li je Garaža Dubrovnik  d.o.o u momentu pokretanja Tužbe-Arbitraže imala zakonsko pravo to učiniti tj. da li je uopće imala tog momenta  potraživanja kada ih je prethodno sve prenijela na PBZ banku???

Da li je možda imala punomoć PBZ-a za pokretanje Tužbe-Arbitraže??

 

ZAKLJUČAK

Nismo rekli da ne želimo sastanak kao što Vaši plaćeni bilteni objavljuju međutim još jednom Vas molimo i pozivamo da se o ovome očitujete  žurno, kao i prošli put, ali samo točnim činjenicama, datumima i podacima.

Mi  se držimo stare latinske : „O istome uvijek isto“.

Molimo Vas i pozivamo da ne uzimate isprazno u usta našu Stranku, njene dužnosnike i vijećnike  u Vašim opservacijama, ocjenama i stavovima gdje obično govorite različito, a uvijek neistinito

Što se tiče „Trgovačkog centra“  ne možemo vjerovati  da Vi već znate  tko će pobijediti na budućem međunarodnom urbanističko-arhitektonskom natječaju kao i činjenicu koja je samo Vama  već poznata, koji će međunarodni investitor dati najbolju ponudu za Grad i pobijediti.

Sa štovanjem

 

Tajnik stranke

mr.sc. Ivan Jelčić

Pročitajte još

Maro Kristić javno postavio niz pitanja o turizmu i Turističkoj zajednici grada Dubrovnika

Dulist

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist