Grad

Vlahušić: Ja gotov? Jedino ako ne preživim pad cigle na glavu

Vlahušić: Ja gotov? Jedino ako ne preživim pad cigle na glavu

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu nakon što su gradski vijećnici na sjednici odbili usvojiti Odluku o privremenom financiranju, kojoj je prethodilo prošlotjedno rušenje proračuna za 2017. godinu, kako to ne drži svojim porazom te kako će njegova politička karijera završiti jedino ako ”ne preživi pad cigle na glavu”.
Vlahušić je ponovio kako ovisi o Ustavnom sudu hoće li se kandidirati na lokalnim izborima u svibnju 2017. godine.
– Dolaze izbori u svibnju, a HNS će imati svog kandidata. Hoću li to biti ja ili netko drugi ovisi o Ustavnom sudu. Mi smo ovom gradu u proteklih osam godina dali jedan novi osmijeh na lice i učinili ga perspektivnim i to je ono što ostaje. Nakon današnje sjednice i Gradsko vijeće i gradonačelnik su tehnički, imamo samo završiti onaj dio posla za povjerenika. To će se dogoditi u 15-ak do 20 dana – rekao je Vlahušić
Ustvrdio je kako ovo nije njegov poraz, a na upit je li ovo kraj njegove političke karijere, Vlahušić je odgovorio kako je član predsjedništva HNS-a i kako su Dubrovniku i Hrvatskoj potrebne stvari koje unose pozitivno u politički život.
– Ovo je kraj moje političke karijere jedino ako mi se dogodi da mi cigla padne na glavu i ne preživim. Politika nije vlast nego javno djelovanje –  rekao je Vlahušić te dodao kako ne treba biti gradonačelnik za činiti dobre stvari.
Protiv ”Prijedloga odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa gradskih tijela i drugih proračunskih korisnika Proračuna Grada Dubrovnika za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2017. godine”, koju je predložio gradonačelnik Vlahušić, glasovalo je osam vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika liste Srđ je Grad te tri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora. Za Odluku glasovalo je deset vijećnika Vlahušićeve lijeve koalicije predvođene HNS-om i SDP-om.
Predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Mato Franković rekao je kako je rušenjem proračuna zaštićen Grad od netransparentnog trošenja novca.
– Uveli smo stabilnost u Grad, a dolaskom povjerenika bit će jasno i transparentno trošenje sredstava do izbora. Na izborima onaj tko dobije povjerenje vodit će grad dalje. Ja sam kandidat HDZ-a, a ono što obvezuje mene i sve ostale je poštivanje zakona. Jasno je kako to Andro Vlahušić nije radio, on već ima jedan teret pravomoćne presude. Proračun nije prošao, a to je isključivo Vlahušićev neuspjeh – rekao je on.
Predsjednik DDS-a Pero Vićan rekao je kako je nepodržavanje proračuna najavio prije nekoliko mjeseci.
– Kada su se sredstva trošila kao pijani milijunaši još prije nekoliko mjeseci rekao sam da nećemo podržati proračun – napomenuo je.
Vijećnik liste Srđ je Grad, Maro Kristić rekao je kako se ništa bitno neće izmijeniti zbog rušenja proračuna te kako život neće stati.
– Nikakve teze o kaosu se neće ostvariti. Kao i prošli put Grad će normalno funkcionirati, a povjerenik će biti vrlo brzo izabran – rekao je Kristić.
Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu kao i Odluke o privremenom financiranju najkasnije do 31. prosinca ove godine, dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku, a Vlada imenuje povjernika. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.
Inače, Hrvatski sabor usvojio je nedavno Zakon o izmjenama Zakona o lokalnim izborima koji spriječava Vlahušića u kandidiranju na lokalnim izborima zbog njegove pravomoćne presude u aferi Šipan u kojoj je, zajedno s tadašnjim koalicijskim partnerom Perom Vićanom, osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist