Aktualno

Vlada raskida ugovor o gradnji Pelješkog mosta

peljeski most2

 
Vlada će na današnjoj sjednici službeno odustati od gradnje Pelješkog mosta. Tako će se predložiti raskid Ugovora o gradnji mosta kopno-Pelješac što su ga Hrvatske ceste sklopile s tvrtkama Konstruktor, Viadukt i Hidroelektra niskogradnja.

Poznato je da alternativu mostu u bržem povezivanja krajnjeg juga s ostatkom zemlje Vlada vidi u cestovnom koridoru kroz Neum, koji bi stajao oko pet milijuna eura. 

Ugovor vrijedan oko 2 milijarde eura će se raskinuti na temelju sporazuma s navedenim tvrtkama.Kako prenosi Dnevno.hr,  nakon toga Vlada će osnovati ekspertnu skupinu čiji će zadatak biti utvrđivanje stvarnih troškova izgradnje Pelješkog mosta, a tu je ključan podatak iz teksta sporazuma iz kojeg je razvidno da je država unaprijed platila 163,5 milijuna kuna avansa graditeljima mosta.

Ekspertnu skupinu činit će predstavnici građevinara, neovisni eksperti te predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva prometa koji će morati ispitati što je plaćeno i na što je novac potrošen.Problem je u tome što bi eventualne obveze građevinara, u smislu povrata novca državi, mogle tri velike hrvatske tvrtke u kojima radi oko 6.000 ljudi dovesti u ozbiljne financijske probleme. 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist