Aktualno

Vježba prekinuta zbog požara

Zbog velikog šumskog požara u blizini Podgore prekinuta je zadnja faza vježbe u Kuparima koja je započela još u petak u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako javljaju iz DUZS-a vježba na temu urbanog traganja i spašavanja iz ruševina u slučaju potresa prekinuta je u jutarnjim satima subote radi prioriteta u spašavanju od velikog požara u blizini Podgore, gdje su upućeni spasilački timovi s vježbe kako bi pružili pomoć lokalnim snagama u njegovom gašenju.

Tema vježbe trebalo je biti urbano traganje i spašavanje iz ruševina  u slučaju potresa, a cilj uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja kao i podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje.

Prema riječima Mladena Boričevića, glavnog instruktora i zamjenika zapovjednika vježbe, dio od planiranih vježbi je odrađen, u vremenu od 18 sati jučer popodne, do jutros u 5 sati, nakon čega je 80 pripadnika sa opremom stavljeno na raspolaganje i poslano u Podgoru radi ispomoći za gašenje požara.

– Vidjeli smo što imamo, na koga možemo računati i koje sitne nedostatke trebamo popraviti. Razlog organiziranja ove vježbe bila je upravo ugroženost Dubrovačko-neretvanske županije od potresa. Procjenjuje se da ovo područje može zadesiti potres jačine od 7 do 9 stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici, ali i činjenica da ovdje imamo dovoljno velikih objekata za održavanje ovakvih vježbi – istaknuo je dodavši kako je sudjelovalo 164 spasioca i 4 potražna psa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.
 
 
 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] Dubrovačke zidine i ove godine ‘utonule’ u mrak

Dulist

U NEDJELJU Korizmeni križni put padinama Srđa

Dulist

PADA CIJENA SVIH ENERGENATA Od utorka jefinije gorivo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija