Aktualno

Vježba prekinuta zbog požara

Zbog velikog šumskog požara u blizini Podgore prekinuta je zadnja faza vježbe u Kuparima koja je započela još u petak u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako javljaju iz DUZS-a vježba na temu urbanog traganja i spašavanja iz ruševina u slučaju potresa prekinuta je u jutarnjim satima subote radi prioriteta u spašavanju od velikog požara u blizini Podgore, gdje su upućeni spasilački timovi s vježbe kako bi pružili pomoć lokalnim snagama u njegovom gašenju.

Tema vježbe trebalo je biti urbano traganje i spašavanje iz ruševina  u slučaju potresa, a cilj uvježbavanje i podizanje razine osposobljenosti operativnih, prvenstveno gotovih snaga zaštite i spašavanja te drugih sudionika koji se mogu uključiti u sustav zaštite i spašavanja kao i podizanje razine informiranosti stanovništva o aktivnostima subjekata zaštite i spašavanja i postupanju vezanom uz urbano spašavanje.

Prema riječima Mladena Boričevića, glavnog instruktora i zamjenika zapovjednika vježbe, dio od planiranih vježbi je odrađen, u vremenu od 18 sati jučer popodne, do jutros u 5 sati, nakon čega je 80 pripadnika sa opremom stavljeno na raspolaganje i poslano u Podgoru radi ispomoći za gašenje požara.

– Vidjeli smo što imamo, na koga možemo računati i koje sitne nedostatke trebamo popraviti. Razlog organiziranja ove vježbe bila je upravo ugroženost Dubrovačko-neretvanske županije od potresa. Procjenjuje se da ovo područje može zadesiti potres jačine od 7 do 9 stupnjeva po Merkalijevoj ljestvici, ali i činjenica da ovdje imamo dovoljno velikih objekata za održavanje ovakvih vježbi – istaknuo je dodavši kako je sudjelovalo 164 spasioca i 4 potražna psa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.
 
 
 

Pročitajte još

Humanitarna akcija Dubrovačke biskupije za kupnju tri aparata za ginekološki odjel

Dulist

Biskup Glasnović u sv. Mihajla predvodi misno slavlje za palijativne bolesnike

Dulist

Spomenica Domovinske zahvalnosti Nikici Lazareviću i Ivu Papcu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija