Kultura

Vječnost dubrovačke riječi

Vječnost dubrovačke riječi

Ove srijede, 26. lipnja, točno u podne u vrlo posjećenoj Knjižnici i čitaonici „Bogdan Ogrizović“ na Cvjetnom trgu u središtu Zagreba,

članovi uredništva Društva dubrovačkih pisaca predstavili su svoju udrugu, kao i sva svoja dosadašnja izdanja, te kao glavni događaj zbirku priča – sjećanja o Gradu nekad – „Suvišna roba“ Antuna Paveškovića, rodom Dubrovčanina iz Karmena, ali već dugo godina s adresom u Zagrebu.

U uvodnom dijelu promocije Boris Njavro predstavio je dosadašnja izdanja Du – pisaca, te predstavio Antuna Paveškovića i razloge objavljivanja njegove zbirke priča, intimnih sjećanja na Grad i njegove ulice i čeljad koja je u njima nekad živjela. O tom neraskidivom odnosu koji traje između autora i rodnog mu Grada unatoč životnom rastanku govorio je Davor Mojaš, a taj odnos iznova na svoj način riječima je emotivno pojasnio i sam autor, Antun Pavešković.

Kao glavno obilježje svih priča Predrag Matvejević, inače autor uvodnog teksta u ovu knjigu, naglasio je vječnost dubrovačke riječi i njena izričaja, značaj posebnosti i originalnosti i njenog značaja od kojeg autor ne odustaje. Dijelove iz nekoliko priča vrlo emotivno pročitao je glumac i profesor na ADU Joško Ševo, koji ovo ljeto sudjeluje i na Ljetnim igrama.

Ovom knjigom Društvo dubrovačkih pisaca nastavlja s objavljivanjem dubrovačkih autora, znanih i za sada manje znanih, što ćemo uskoro moći čitati i u njihovom godišnjaku Literat broj 4. koji je najavljen za ovo ljeto.      
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist