Grad

Višestruki darivatelji krvi na prijemu kod gradonačelnika i župana

Višestruki darivatelji krvi na prijemu kod gradonačelnika i župana

Povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je u petak višestruke darivatelje krvi te predstavnike Crvenog križa Dubrovnik. Gradonačelnik im je ovom prilikom zahvalio i čestitao na nesebičnosti i plemenitom činu, kao i Društvu Crvenog križa Dubrovnik koje ih sve okuplja i organizira akcije darivanja, te radi i na drugim važnim projektima uključujući i punktove hitne medicinske pomoći tijekom sezone.

Dr. Vicko Mihaljević, predsjednik Crvenog križa Dubrovnik, predstavio je višestruke darivatelje krvi, dio onih koji će za svoj čin ove godine dobiti zahvalnicu, ističući koliko je važno to što rade jer do danas znanost nije uspjela nadomjestiti ovu za život važnu supstancu. Ujedno je zahvalio gradonačelniku Frankoviću što uvažava njihov rad te na svemu što Grad radi za Društvo i darivatelje krvi. Govoreći o punktovima hitne pomoći koje Crveni križ tijekom sezone organizira uz potporu Grada Dubrovnika, istaknuo je ovaj projekt suradnje kao ogledni primjer u Hrvatskoj.

Čak 120 dobrovoljnih darivatelja krvi dobit će ove godine priznanje od Crvenog križa Dubrovnik i to za darivanja od 10 do 75 puta, a Društvo organizira oko 70 akcija godišnje, što je u samom hrvatskom vrhu, kazao je ravnatelj gradskog Društva Crvenog križa Živko Šimunović.

Gradonačelnik je najavio i skoro imenovanje Ulice Hrvatskog Crvenog križa u Dubrovniku, kao još jedan čin zahvale i priznanja za njihov rad te obećao daljnju pomoć radu Društva.

Dobrovoljni darivatelji krvi i ravnatelji društava Crvenog križa s područja Dubrovačko-neretvanske županije posjetili su i Palaču Ranjinu gdje ih je primio župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i pročelnicom UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić.

Tom prilikom župan je svim darivateljima čestitao njihov Dan te pritom pohvalio njihov human čin: “To što vi činite je doista iznimno vrijedno i humano jer vi spašavate ljudske živote i na tome vam iskreno čestitam. Činjenica da se dobrovoljnim darivanjem krvi u našoj županiji pokrivaju gotovo sve naše potrebe dovoljno govori o svjesnosti naših sugrađana kolika je važnost dobrovoljnog darivanja krvi”, kazao je župan.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Milat zahvalila je na prijemu te istaknula kako na području Dubrovačko-neretvanske županije djeluju četiri društva Crvenog križa – CK Dubrovnik na čelu kojega je ravnatelj Živko Šimunović, CK Metković na čelu s ravnateljicom Nelom Orlović, CK Ploče na čelu s Tanjom Medak te CK Korčula kojeg vodi ona sama. Na prijemu je istaknuto kako je izuzetno pozitivno što je veći broj mladih darivatelja, a o tome na koji je način dobrovoljno darivanje krvi organizirano, ali i u kojoj mjeri Dubrovačko-neretvanska županija sama pokriva svoje potrebe za ovom dragocjenom tekućinom govorila je voditeljica transfuziološke službe dr. Dolores Martinac.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist