Hrvatska

VIŠE OD 86 TISUĆA DOZVOLA U Hrvatskoj rekordan broj stranih radnika

VIŠE OD 86 TISUĆA DOZVOLA U Hrvatskoj rekordan broj stranih radnika

Godina nije ni završila, a već je rekordna po broju izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Do kraja kolovoza, donosi RTL, izdano je više od 86 tisuća dozvola za strance. Prošle godine ta je brojka bila 81 tisuću, a 2020. pak 66 tisuća.
U sektoru turizma ove godine izdano je 28 tisuća dozvola, više ima jedino u graditeljstvu. Kvote za strance ukinute su lani, a potreba za radnicima, pogotovo tijekom turističke sezone je tolika da se ide u nove promjene, najavili su ministri na Danima turizma, navodi dalje RTL.
– Smjer kojim idemo je naravno uz poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva, ubrzati procedure da možemo ostati u okviru onoga što su obveze državnih institucija – rekao je ministar Davor Božinović.
Ideja je smanjiti birokraciju i digitalizirati proces kako bi se brže dolazilo do dozvola.
-Svi oni koji su već protekle godine radili u turizmu, ne bi prolazili dodatne provjere za iduću godinu. Isto tako digitalizirali bi se i povezali dodatno procesi i da ne mora poslodavac i djelatnik dolaziti predavati papirologiju. Znači cijela digitalizacija sustava – kazala je ministrica Nikolina Brnjac.
Izmjenama Zakona o radu, stalni sezonci moći će raditi na određeno i neodređeno. Izvan turističke sezone radni odnos će moći zamrznuti i zaposliti se i kod drugog poslodavca.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist