Hrvatska

VIŠE OD 86 TISUĆA DOZVOLA U Hrvatskoj rekordan broj stranih radnika

Godina nije ni završila, a već je rekordna po broju izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Do kraja kolovoza, donosi RTL, izdano je više od 86 tisuća dozvola za strance. Prošle godine ta je brojka bila 81 tisuću, a 2020. pak 66 tisuća.
U sektoru turizma ove godine izdano je 28 tisuća dozvola, više ima jedino u graditeljstvu. Kvote za strance ukinute su lani, a potreba za radnicima, pogotovo tijekom turističke sezone je tolika da se ide u nove promjene, najavili su ministri na Danima turizma, navodi dalje RTL.
– Smjer kojim idemo je naravno uz poštivanje svih zakonskih propisa i europskih direktiva, ubrzati procedure da možemo ostati u okviru onoga što su obveze državnih institucija – rekao je ministar Davor Božinović.
Ideja je smanjiti birokraciju i digitalizirati proces kako bi se brže dolazilo do dozvola.
-Svi oni koji su već protekle godine radili u turizmu, ne bi prolazili dodatne provjere za iduću godinu. Isto tako digitalizirali bi se i povezali dodatno procesi i da ne mora poslodavac i djelatnik dolaziti predavati papirologiju. Znači cijela digitalizacija sustava – kazala je ministrica Nikolina Brnjac.
Izmjenama Zakona o radu, stalni sezonci moći će raditi na određeno i neodređeno. Izvan turističke sezone radni odnos će moći zamrznuti i zaposliti se i kod drugog poslodavca.

Pročitajte još

VLADA DONIJELA UREDBU Od sutra jeftinije gorivo!

Dulist

Glas poduzetnika upozorava na ozbiljne posljedice uvođenja ‘poreza na extra profit’

Dulist

BESPLATNA ZA GRAĐANE Uz pomoć euroHR aplikacije lako preračunajte kune u eure

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija