Grad

Više krađa i provala nego prošle sezone! ‘Operiraju’ Bugari, Rumunji, Srbi, Kosovari, Makedonci!

rumunji kradja provala naslaovna 2

Prepali smo se svi kad su se u srpnju zaredale provale u stanove i poslovne prostore. Počinitelj je, zahvaljujući snimci, uhićen. Međutim, iako je to zaista bilo ekstremno i zastrašujuće, nije izdvojen slučaj. Naime, tijekom turističkih sezona inače, pa tako i ove, bilježi se značajan porast djela imovinskog kriminaliteta, odnosno krađa i provala. Počinitelji su većinom strani državljani, žrtve uglavnom domaći. ‘Operiraju’ tamo gdje im je najpraktičnije, gdje je najlakše doći do plijena i, logično, najmanja je vjerojatnost da budu uhićeni. Za više informacija obratili smo se PU Dubrovačko – neretvanskoj.

Više nego lani
-Tijekom ove turističke sezone, odnosno u razdoblju od početka travnja do početka rujna, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske počinjeno je ukupno 150 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta u koje spadaju krađe i provalne krađe. Tu bi svakako izdvojili seriju provala koje su se tijekom ove turističke sezone dogodile na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske gdje su dvojica rumunjskih državljana provalili u ukupno 31 stan odakle su krali novac, zlato, vrijedan nakit, satove, novčanike i dokumente, ali su vrlo brzo pronađeni i kazneno-pravno procesuirani. Takva serija imovinskih kaznenih djela je srećom rijetka. Ove turističke sezone bilježimo 3 kaznena djela više nego prošle kada ih je evidentirano 147 – kazali su nam iz naše policijske uprave, ističući kako je situacija ipak bila najgora po ovom pitanju 2022., kada je zabilježeno 175 ovih kaznenih djela, dok ih je 2021. bilo ‘samo’ 101.

Počinitelji i žrtve
Počinitelji kaznenih djela imovinskog kriminaliteta za vrijeme turističke sezone, potvrđuju nam u policiji, su najčešće stranci.
-To su najčešće državljani Bugarske, Rumunjske, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije koji na naše područje dolaze ciljano i za izvršenje ovih kaznenih djela koriste veće gužve. Nakon počinjenih kaznenih djela, vrlo brzo napuštaju naše područje kako bi im se izgubio trag. Kaznena djela krađa su najčešća na otvorenim prostorima, primjerice na plažama ili zoni gradske jezgre, dok su kod kaznenih djela provalnih krađa mete najčešće stanovi i vozila. Žrtve ovih kaznenih djela su većinom hrvatski državljani, rjeđe strani državljani koji na našem području borave turistički – otkrivaju nam u našoj policijskoj upravi, naglašavajući da s obzirom na veliku fluktuaciju ljudi tijekom turističke sezone kada na području Dubrovačko-neretvanske županije boravi više milijuna stranih državljana, te preko 10 tisuća sezonskih radnika iz drugih zemalja, brojka od 150 kaznenih djela imovinskog kriminaliteta ipak nije velika.

Savjeti
-Ipak, građanima želimo uputiti nekoliko sigurnosnih savjeta: zaključavajte vozila i stanove, ukoliko ste odsutni više dana zamolite nekoga od susjeda da vam povremeno nadgleda stan, kada boravite u većim gužvama vodite računa da novčanik i vrijedne predmete držite na sigurnom i tijekom boravka na plaži ne ostavljajte bez nadzora osobne stvari! – poručuju iz PU Dubrovačke neretvanske.

Pročitajte još

LIBERTAS UPOZORAVA: Ne nudimo promotivne kartice, ne nasjedajte!

Dulist

RAZLOG PROMETNOG KOLAPSA Franković: Jučer je preko Ilijine glavice prošlo 28376 vozila!

Dulist

[FOTO] Pogledajte koje su žene poduzetnice dobile potporu

Dulist