Aktualno

Virus GVU Trojan zaključava računala

U posljednjih nekoliko dana učestali su pozivi građana MUP-u da su platili 500 kuna i da mole da im se otključa računalo jer je isteklo 72 sata i da nisu radili nikakve kriminalne radnje, a pozivajući se na to da su dobili poruku od Ministarstva unutarnjih poslova.

– Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava. U ovom slučaju radi se o trojan virusu tzv. 'GVU Trojan' koji radi 'otmicu' računala – priopćili su iz MUP-a.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registryju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji.
 

Upute za jedan od načina uklanjanja virusa ili potražite pomoć informatičkog stručnjaka.

– Pokrenuti računalo u Safe modu

– Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama "Safe mode with Networking" te pritisnuti ENTER

– Logirati se na računalo
       
– Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala.
       
Po završetku ponovno pokrenuti računalo

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija