Zanimljivosti

Vikend u znaku “ohole” bure

Vikend u znaku "ohole" bure

Vikend je stigao, a s njime i sunčani, no buroviti dani. Ako još niste isplanirali kam ćete za vikend, u prirodu ili pak u atvoreni prostor, donosimo vremensku prognozu.

Na srednjem i južnom Jadranu, na otvorenom moru udari bure su od 35 do 55 čvorova, dok su jutros dosizali čak i do 70 čvorova.

Nad Jadranom sa sjevera jača anticiklonalni greben. Temperature će tako u Dubrovniku biti oko 6 stupnjeva početkom subote i nedjelje, dok će se maksimalno popeti do deset stupnjeva.

No, kako bura „dere“, tako je sve suho i vlažnost zraka je manja od pedeset posto. Sunce u prosjeku izlazi oko sedam, a zalazi oko 5, te se tako dan neznatno produžio.

Sunčano i burovito kako za vikend, tako i u ostatku tjedna. No već u petak, nacrtan je oblačić na vremenskoj prognozi…

Donosimo vam i jednu legendu vezanu uz buru:

Zanimljivost vezana uz buru, prema narodnim vjerovanjima, je kako ona uvijek dolazi u liku djevojke.

Petar Zoranić u svom romanu "Planine" zapisao je jednu verziju te legende. Prema toj narodnoj priči, Bura je bila mlada i vrlo lijepa, ali i ohola djevojka, plemenitog roda. Zbog svoje naprasitosti i oholosti, odbijala je redom sve prosce. Svoju ljepotu ipak je previše hvalila i dičila se njome i tako je jednom prilikom izjavila da je ljepša i od samih besmrtnih vila. Zbog takve oholosti, Bog ju je ošinuo gromom i bacio u pakao.

Ona gorko uzdiše svaki put kad neka djevojka tako zgriješi istim grijehom kao ona, a on njenih uzdaha nastaje ovaj jaki hladni vjetar.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FRANO MAŠKOVIĆ DANAS SLAVI Mačak sretan rođendan!

Dulist

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist