Politika

VIJEĆNICI O DVORANI, RUKOMETU I NOGOMETU Dosta nam je treće lige!

VIJEĆNICI O DVORANI, RUKOMETU I NOGOMETU Dosta nam je treće lige!

Može li se u godinu i pol dana izgraditi nova dvorana u Gospinom polju za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2025.? Pitanje je koje je otvorio vijećnik Andro Vlahušić tijekom rasprave o pokretanju izrade izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja “Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje”. Rekao je kako je Svjetsko prvenstvo u siječnju 2025. godine, a ulaznice se počniju prodavati godinu dana ranije. Rekao je kako nisu osigurani niti novci, a zanimalo ga je i je li  riješeno pitanje vlasništva.

-Postali ste stručnjak za europske fondove. Imali ste priliku i izgraditi dvoranu, ali sport nije bio među vašim prioritetima – rekao mu je Marko Potrebica. Rekao je kako postoji nešto što se zove ozbiljnost da će projekt biti završen do natjecanja.

-U 18 mjeseci možete izgraditi dvoranu, toliko je trajala gradnja Studentskog doma – rekao je dalje. No istaknuo je kako se postupak javne nabave realno može iskomplicirati. No, ako ne bude postupka žalbe, dvorana se za dvije godine može izgraditi, uvjeren je Potrebica.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako su rokovi skučeni, ali to ne znači da se treba odustati od projekta.

-U lipnju možemo usvojiti ove izmjene, a do tad nećemo stati na mjestu. Radit ćemo na projektnoj dokumentaciji – rekao je dalje. Rekao je kako bi se s ovom dvoranom zadovoljile sve potrebe dvoranskog trenažnog procesa. U njoj će se moći održavati i koncerti, i kongresi, i sajmovi.

-Na manjem dijelu imamo privatne vlasnike, ali ih možemo izvlastiti – rekao je dalje Vlahušiću, jer je riječ o javnoj infrastrukturi. Rekao je kako vjeruje da neće biti problema.

Projekt bi se trebao proglasiti projektom od interesa RH te se sukladno tome očekuje i financijska potpora.

Potrebica je rekao kako će dvorana ostati i to je samo povod da se ubrza ono što je dubrovačkom sportu potrebno. Vijećnik Vlahušić rekao je kako se u proračunu ne nalazi novac za imovisnko-pravna pitanje, iako se može rebalansirati.

-Treba raspisati natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta i taj natječaj nikakvim automatizmom ne može dobiti gospodin Geng. To je drugi problem jer se natječaj ne može raspisati bez osiguranih sredstava – rekao je dalje Vlahušić. Rekao je Potrebici kako i sam zna koliko je trajala procedura dobivanja sredstava za Studentki dom. Gradonačelnik je rekao kako se u lipnju 2022. usvaja DPU, lokacijska dozvola bi trebala biti ishođena do rujna 2022. Građevinska dozvola veljača 2023., što je po njemu realno.

-Tada ide javna nabava okončana u lipnju u idealnim okolnostima – rekao je.

Vlahušić je pitao može li se do lipnja provesti natječaj za lokacijsku dozvolu jer, rekao je, čisto sumnja da se to može dati Gengu bez natječaja. Tu se osvrnuo i na Rukometni klub hrvatske mladeži apeliravši da im se pomogne, a ne da igraju u trećoj ligi kao Vićanov GOŠK.

-Postoje javna pravila financiranja u sportu. Kad klub ispuni svoje obveze, sredstva mu se doznače – rekao mu je Potrebica te istaknuo kako mu je stalo da 2025. naši rukometaši igraju prvu, a ne treću ligu.

-Nama je dosta treće lige – poručio je.

Gradonačelnik je rekao kako je javna nabava za idejni projekt provedena te je on u završnoj fazi.

-Ne zaustavljam ništa i jasno sam rekao da ako klub dostavi vjerodostojne dokaze za što im treba novac, neka im se isplati. Nije mi drago što je prije Dragić sve manipulirao s time, ali sad ga nema. Nadam se da će se to isplatiti i da Dragić više neće biti ni u sjeni – poručio je.

Nikša Selmani rekao je kako objekt mora biti multifunkcionalan da bi bio isplativ. Rekao je kako objekt nakon prvenstva mora ostati isplati.

Pero Vićan rekao je kako ne može vjerovati što čuje, a potom je krenuo na nogomet. Pozvao je ‘organe’ da uđu u sve klubove po istoj metodologiji da vide kako se troši javni novac, a prvo neka dođu tamo gdje je on predsjednik.

Ivan Cetinić postavio je pitanje samoodrživosti dvorane. Istaknut je tijekom rasprave i problem plavljenja Gospinog polja. Kad je riječ o isplativosti, Katarina Doršner pitala je zašto se ne počnu tražiti sponzori i zašto recimo Rimac ne bi bio sponzor naše dvorane.

Izrada izmjena DPU-a prihvaćena je jednoglasno.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist